Ці та ще чимало наболілих проблем озвучили сьогодні ямпільчани  під час  зустрічі голови ОДА Сергія Борзова з громадою Ямпільського району.

Спілкування місцевими жителями відбулося за участю силовиків, обласного керівництва поліції, прокуратури та СБУ, а також за участі районної та міської влади.

На початку зустрічі очільник області представив присутнім нову очільницю Ямпільської РДА – Ганну Сінчак, призначену на посаду відповідно до розпорядження Президента України № 442/2020-рп від 19 серпня поточного року.

Звертаючись до громади, голова ОДА акцентував особливу увагу на підготовці закладів освіти до нового навчального року, підкресливши необхідність обов’язково перевірити усі школи району на готовність до роботи в умовах карантину.

Серед питань, які сьогодні турбують місцевих жителів  чільне місце займають  такі:

Реформа децентралізації

До голови обласної державної адміністрації звернувся Тростянецький сільський голова Федір Маркітан з приводу с. Вітрівки, яка, відповідно до затвердженого перспективного плану, має перейти у підпорядкування Бабчинецької ОТГ.

Таке рішення для місцевих мешканців є досить суперечливим, тож не всі згодні з таким розподілом. За словами Федора Маркітана, 198 осіб села виступають проти приєднання до Бабчинецької ОТГ, а прагнуть бути у складі Ямпільської громади.

Надав роз’яснення радник голови ОДА Андрій Кавунець: «Справді, ця ситуація є досить спірною. Загалом, подібні суперечності щодо формування об’єднаних територіальних громад спостерігаються і в інших областях України. Кабінет Міністрів України прописав певну процедуру з урахуванням низки факторів, але питання в іншому: обласна державна адміністрація не подавала такої пропозиції у Перспективному плані. Таке рішення було прийнято на рівні Мінрегіону. Наш  Перспективний план був затверджений 6 травня. Вже 8 травня Президент України підписав зміни до Закону, відповідно до якого визначення меж ОТГ і визначення адміністративних центрів належить винятково до компетенції Кабінету Міністрів України».

Втім, зазначив Андрій Кавунець, все ще є можливість змінити дане рішення шляхом офіційного звернення до Кабміну.

Відновити роботу стихійного ринку

Місцеві жителі, зокрема, підприємці повідомили, що неодноразово зверталися з питанням щодо відкриття ринку у середмісті Ямполя, який існував з 2006 року,

Зі слів мешканки громади, зараз люди працюють на приватному ринку, але, все-таки, хочуть відновити роботу стихійного - в центрі міста. Підприємці готові дотримуватися усіх карантинних норм, адже закриття ринку відбулося за висновками профільної служби, яка зафіксувала порушення відповідних норм.

Очільник області зазначив, що питання потребує більш детального вивчення. «Думка громади поділена, тож треба вислухати всіх і прийняти виважене рішення. Ринок має працювати там, де вирішить громада Ямполя, але робота має бути відновлена з обов’язковим дотриманням карантинних норм».

Сорокські очисні споруди, гранітний кар’єр та проблеми екології

До голови ОДА сьогодні звернулася  Цекинівський сільський голова Ірина Рачковська, яка повідомила про проблему громади, що межує із молдовським містом Сороки.

Так, на території Цекинівської громади є сорокські очисні споруди. Цей об’єкт функціонує з 1986 року та займає 5 га землі. За словами Ірини Рачковської, згідно з документами від 1965 року, цю землю було продано молдовській стороні, але з 2000 року ці очисні споруди не працюють. Однак, усі стоки з Республіки Молдова напряму скидають у р. Дністер, внаслідок чого вода абсолютно непридатна до використання, місцеві колодязі забруднені.

Ірина Рачковська повідомила, що неодноразово місцеві мешканці зверталися зі скаргами у різні інстанції  щодо невирішеної проблеми.

За її словами, у 2006 – 2007 рр. молдовська сторона намагалася відновити роботу очисних споруд, було замінено 6 км колектора по території с.Цекинівка. Однак, робота не була відновлена, після чого відбулося поступове розкрадання очисних споруд і вивезення із села. Питання залишилося невирішеним через відсутність документів про право власності, безхазяйність об’єкта.

«Втім, основна проблема полягає в тому, що наразі на цих очисних спорудах зберігаються хлорні бочки, а також розташовані мулові майданчики, де осідають солі важких металів. І до сьогоднішнього дня питання питної води залишається невирішеним», - розповіла Ірина Рачковська.

Заслухавши інформацію, очільник області запевнив: «У першу чергу, ми звернемося до молдовської сторони з офіційним запитом для того, щоб з’ясувати, чи є у них право власності на цей об’єкт ,далі будемо діяти з огляду на офіційну відповідь».

Також Сергій Борзов доручив профільним службам з’ясувати  питання щодо зберігання бочок з хлором і можливих шляхів їх утилізації.

Ще однією проблемою екології  населених пунктів, які межують з Республікою Молдова, є наслідки роботи дробильної установки у гранітному кар’єрі, що розташований через р.Дністер на молдовській стороні. Жителі громади скаржаться, що крім безупинного шуму, вони постійно страждають від великої кількості пилу.

Очільник області зауважив, що після отримання відповідних документів з висновками екологічної експертизи та визначення рівня шуму, буде направлено відповідне звернення до МЗС України щодо зазначеної проблеми.