Відповідне рішення ухвалено сьогодні, 21 серпня, на позачерговому засіданні Комітету з питань інтеграції України з ЄС.

Комітет на своєму засіданні розглянув проєкт закону №0063 від 12.08.2020 про ратифікацію Меморандуму та Кредитної угоди з ЄС щодо отримання Україною макрофінансової допомоги від Європейського Союзу на суму до 1 мільярда 200 мільйонів євро. Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити цей проєкт за основу та в цілому. Рішення надати макрофінансову допомогу Україні для подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19 Єврокомісія ухвалила 22 квітня 2020 року. 25 травня це рішення підтримав Європейський Парламент та Рада ЄС, а на початку серпня Меморандум про надання такої допомоги погодила Єврокомісія від імені ЄС.

Умовами отримання першого траншу макрофінансової допомоги для України є прогрес у співпраці з Міжнародним валютним фондом, забезпечення незалежності Національного банку та прогрес у виконанні Угоди про асоціацію України з ЄС. Для отримання другого траншу допомоги Україна зобов’язана виконати ще більше умов, зокрема: забезпечити прозорість медичних закупівель, провести податкову та митну реформу, посилити незалежність судової системи, системи держуправління та антикорупційних органів, прокуратури, а також забезпечити прозорі умови та чесну конкуренцію на ринку газу в Україні.

Комітет також розглянув два законопроєкти, які стосуються надання Україні кредиту від Європейського інвестиційного банку на ремонт українських доріг. Йдеться про проєкти законів №0055 та №0056. Законопроєкт №0055 «Про ратифікацію Фінансової угоди «Європейські дороги України ІІІ (Проєкт «Розвиток транс’європейської транспортної мережі»)» між Україною та Європейським інвестиційним банком» відкриє можливість отримати кредит на загальну суму 450 мільйонів євро. Законопроєкт №0056 передбачає реалізацію першої фази проєкту, під час якої Україні буде надано кредит у розмірі 50 мільйонів євро на реалізацію проєкту Укравтодору із реконструкції доріг. Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити обидва проєкти за основу та в цілому. Голосування у Верховній Раді щодо розглянутих сьогодні Комітетом законопроєктів заплановане на вівторок, 25 серпня.

Також члени Комітету вирішили звернутися з листом до Прем’єр-міністра щодо неприпустимості ліквідації Держпродспоживслужби. На думку народних депутатів, такі дії Уряду становлять серйозну загрозу експорту українського продовольства до ЄС і якості та безпечності продуктів усередині країни.

Держпродспоживслужба була створена на виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Євроінтеграційні реформи в цій галузі дали змогу швидко переорієнтувати вітчизняний експорт на вимогливі ринки Євросоюзу та відкрили для наших виробників інші перспективні ринки. Нині, на переконання експертів Комітету, коли економіка України переживає падіння, втрата ринку ЄС завдасть їй ще більш нищівного удару і відкотить країну на багато років назад.