Найважливіші аспекти місцевих виборів 2020 обговорили сьогодні під час  онлайн конференції  за участі голови облдержадміністрації Сергія Борзова та голови обласної Ради Анатолія Олійника. Модератор заходу -  директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади і органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій області Тетяна Пашиніна.

Звертаючись до учасників конференції, Сергій Борзов зазначив: «Радий,що сьогодні маю можливість поспілкуватися з представниками вже існуючих територіальних громад області, обговорити актуальні проблеми громад, які вже існують і потребують участі обласної державної адміністрації у їх вирішенні».

Очільник області наголосив, що облдержадміністрація може і готова надати громадам всебічну підтримку: «Перш за все це стосується питання формування бюджетів на 2021 рік, обміну даними щодо штатних структур майбутніх ОТГ, контролю за сплатою податків тощо. Ми домовились, що такі зустрічі будуть регулярними, що дозволить налагодити ефективну взаємодію та співпрацю між обласною державною адміністрацією і територіальними громадами».

За інформацією Центральної виборчої комісії, у зв’язку з тим, що вибори-2020 відбуватимуться за новим виборчим законодавством – Виборчим кодексом України, який набув чинності з 1 січня поточного року, вони матимуть цілу низку важливих особливостей.

 Варто зазначити, що цьогорічні місцеві вибори організовуватимуться на новій територіальній основі. Проведення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад відбуватиметься в новоутворених укрупнених районах ( згідно з Постановою Верховної Ради України від  17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів»).

Також, відповідно до Виборчого кодексу України, у рік проведення чергових місцевих виборів перші місцеві вибори призначаються та проводяться разом з черговими. Таким чином, 25 жовтня 2020 року разом з черговими місцевими виборами проводитимуться і перші вибори.

Ці та інші найважливіші аспекти виборчого процесу і  стали предметом обговорення  на онлайн зустрічі «Про особливості місцевих виборів 2020.Основні зміни до Виборчого кодексу України».