“Визнання Голодомору геноцидом українського народу на законодавчому рівні у Парламенті Норвегії зміцнить наші міждержавні відносини”, - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Головою Стортингу (парламенту) Норвегії Олеміком Томмессеном, що відбулася 9 травня в рамках візиту української парламентської делегації до Норвегії.А.Парубій привітав свого норвезького колегу з 25-річчам встановлення дипломатичних відносин між Україною та Норвегією.


Глава Українського Парламенту подякував норвезьким парламентарям за підтримку України в умовах російської агресії. “Норвегія одна з перших країн у світі, яка у своїх офіційних документах назвала Росію країною-агресором”, - зазначив А.Парубій.


Голова Верховної Ради України А.Парубій під час зустрічі звернувся до Голови Стортингу О.Томмессена з проханням на законодавчому рівні визнати Голодомор геноцидом українського народу. “Цьогоріч ми вшановуємо 85 роковини від часу початку Голодомору, який багатьма країнами вільного світу визнаний геноцидом українського народу», - наголосив А.Парубій. При цьому він зауважив: «Прем'єр-міністр Норвегії Йоган Людвіг Мувінкель на засіданні Ліги Націй порушував питання дослідження та визнання Голодомору геноцидом українців ”.

Також, в рамках зустрічі української делегації з Головою Стортингу О.Томмессеном, Голова Верховної Ради України А.Парубій та Голова парламентської фракції “Народний фронт” М.Бурбак закликали норвезьких парламентарів вплинути на зупинку будівництва газогону “Північний потік”, адже це “загрожує безпеці України та усієї Європи”.


Голова Верховної Ради А.Парубій на чолі парламентської делегації перебуває у Норвегії 8-11 травня на запрошення колишнього Прем'єр-міністра Норвегії, директора “Центру Осло” Х’єль Магне Бондевіка.