Сергія Борзова дуже чекали в Тростянецькому районі. Виїзний прийом голови ОДА відбувся 29 липня в районному Будинку культури, за участі представників Нацполіції, СБУ та прокуратури області.

«Геть із Тростянця!»,  – скандувала директорові ДП «Тростянецький спирзавод» повна зала обурених людей. 

Емоції вирували протягом усієї зустрічі, попри намагання керівника регіону направити їх у конструктивне русло, щоб віднайти оптимальний шлях вирішення гострого для мешканців громади питання.

Позиція керівництва ДП «Тростянецький спиртзавод»

На початку розмови Сергій Борзов зазначив, що вже відвідав кілька інфраструктурних об’єктів району та, за традицією, власноруч посадив дерево в парку: «Приємно вражений ремонтом будинку культури, ошатним парком. Це чудово, що громада долучається до реалізації спільних проєктів. Також я побував на бардополях Тростянецького спиртзаводу. Барда відноситься до шкідливих речовин 4 класу небезпеки. Ситуація цілком зрозуміла. Ми вже обговорили її з активістами та місцевою владою. Тепер я хочу почути керівника заводу».

Взявши слово, в.о. директора ДП «Тростянецький спиртовий завод» Богдан Білейчук зазначив, що завод знаходиться в стадії банкрутства з 2008 року. В 2015 році розпочалися пошуки інвестора. За його словами, з часом почали відновлюватися робочі місця, погашатися борги по зарплаті та надходити платежі до пенсійного фонду і податкової. Було отримано всі дозвільні документи для виробництва біоетанолу та забезпечено робочими місцями понад 130 осіб.

Керівник заводу зазначив, що підприємство планує здійснити зміни в технологічному процесі, зокрема, установку випарної станції з метою недопущення неприємних запахів від барди мелясної. Таким чином, барда буде доведена до сухих речовин.

Водночас, відповідаючи на запитання керівника регіону про розмір заборгованості по зарплаті, Богдан Білейчук повідомив, що станом на сьогодні вона складає півтора мільйона гривень.

Як зауважила голова Тростянецької ОТГ Людмила Червонецька, підприємство має майже двохмільйонний борг перед місцевим бюджетом.

Мешканці громади вимагали від керівника заводу не замилювати їм очі, а нарешті вирішити проблему, яка з кожним днем постає дедалі гостріше.

Звертаючись до Сергія Борзова, активісти закликали не довіряти пустим обіцянкам, а нарешті покарати винних за багаторічний екогеноцид, який влаштували представники «спиртової мафії».

«Дайте нам дихати!»

Нестерпний сморід із бардополів, підсилений спекою, щохвилини отруює життя і здоров'я тростянчан.

«Люди задихаються, діти втрачають свідомість, так далі жити неможливо. Наступне протистояння може завершитися кровопролиттям», -- неодноразово повторювали обурені тростянчани.

Минулоріч,  доведені до відчаю, люди заблокували роботу заводу. Вони стояли на спиртзаводі 23 доби з однією єдиною вимогою – дотримання свого конституційного права – дихати чистим повітрям. На активістів заведено 18 судових справ, проте керівництво заводу жодним чином не було покарано. Мешканці громади виступили з вимогами зробити аналіз барди, адже тростянчани переконані – то не барда, а продукт хімічної промисловості, який виробляли протягом останніх років.

Позиція керівника обласної екологічної інспекції

Керівник обласної екологічної інспекції Юрій Дубовий зазначив, що обласна екоінспекція разом з громадою смт. Тростянець вже три роки поспіль подає судові позови на діяльність ДП «Тростянецький спирзавод». Останній позов стосувався недопущення використання бардо полів, у зв’язку з відсутністю дозвільних документів. Адже підприємство не має права здійснювати будь-яку свою діяльність без відповідних дозвільних документів. Відповідні документи були виготовлені.

«Сьогодні державою дозволено використання бардополів, полів фільтрації. Така ж ситуація і з цукровими заводами. Єдиним виходом є застосування очисних споруд, які відповідатимуть екологічним нормам», – зауважив Юрій Дубовий.

Позиція голови ОДА

Сергій Борзов запропонував доручити адміністрації спиртзаводу термінове виготовлення екологічного проєкту з рекультивації бардополів та дієвими заходами по утилізації барди. Окрім того, керівництво ДП «Тростянецький спиртзавод» має в найстисліші терміни надати пропозиції голові ОТГ, аби  громада була ознайомлена з планами підприємства щодо встановлення випарної чи біогазової установки. Відповідний проєкт необхідно подати на розгляд екологічної інспекції, яка й зробить фаховий висновок про можливість відновлення діяльності підприємства.

Коли будуть екологічно чисті відходи від виробництва – лише тоді підприємство буде працювати, – така позиція керівника регіону.

«Не спиртзаводом єдиним»

Інша проблема, озвучена під час зустрічі, – підтоплення центральної частини селища Тростянець природніми водами. Однак, проєкт будівництва очисних гідротехнічних споруд на умовах співфінансування з обласного екологічного фонду було розроблено ще у 2016 році, і наразі він потребує коригування.