Організація та проведення місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року, є одним з головних викликів для України та утвердження в нашій державі принципів рівних прав і можливостей для чоловіків та жінок. Про це під час відкриття Українського жіночого конгресу (ONLINE) заявила Заступниця Голови Верховної Ради України, організаторка Конгресу Олена Кондратюк.

Вона підкреслила, що саме на місцевому рівні, враховуючи реформу децентралізації, будуть ухвалюватися бюджети та найважливіші рішення, які безпосередньо впливатимуть на життя кожної громади та родини.

«Не може бути так, що в Україні, де населення складають понад 50% жінок, - немає жодної жінки голови обласного центру. Жінок голів міст районного значення лише 10%, а в місцевих радах обласних центрів жінок менше 20%», - зауважила Олена Кондратюк.

На думку Заступниці Голови Верховної Ради, з укрупненням районів виникає велике питання, як буде виглядати паритетне представництво жінок та чоловіків. Вона нагадала, що разом з МФО «Рівні можливості» вдалося добитися встановлення гендерної квоти у 40% представників однієї статі у виборчих списках.

 

«Ми очікуємо, прагнемо залучити і спонукати якомога більше жінок взяти участь у цих виборах. Але ми також бачимо багато перешкод на цьому шляху: нерівнозначні фінансові можливості, невпевненість, страх», - зазначила віцеспікерка

«Тому я закликаю усіх суб’єктів виборчого процесу, ЦВК, політичні партії, громадські організації, які займаються спостереженням за виборами – докласти всі свої зусилля, щоб ця квота у 40% була реалізована. Щоб наші жінки змогли повною мірою скористатися своїм Конституційним правом обиратися та бути обраними, своїм правом на участь у державних справах. Повірте, від цього виграє уся наша країна», - додала О. Кондратюк.