Комітет з питань антикорупційної політики сьогодні, 8 липня, на своєму засіданні заслухав інформацію щодо закриття Офісом Генерального прокурора кримінального провадження за фактом розкрадання коштів Приватного акціонерного товариства «ВіЕйБі Банк» стабілізаційного кредиту, отриманого від Національного банку України.

Члени Комітету заслухали представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), адвокатку у справі «ВіЕйБі Банку».

Зокрема, виконувач обов’язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук поінформував, що справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Нацбанку при видачі стабілізаційного кредиту ПАТ «ВіЕйБі Банк» було розпочато у листопаді 2016 році. У 2019 році, в ході вирішення спору про підслідність, Генеральним прокурором справу було передано від НАБУ до Національної поліції. У серпні 2019 році перший заступник Генерального прокурора Віталій Касько своєю постановою закрив справу. Дану постанову було скасовано у суді і органом слідства визначено НАБУ. У листопаді 2019 року в рамках відновленого кримінального провадження було запідозрено 10 осіб.

За словами Максима Грищука, стороною захисту неодноразово вживалися заходи щодо оскарження скасування постанови про скасування рішення про закриття справи. Печерський суд міста Києва 5 червня 2020 року задовольнив клопотання і скерував ухвалу в Офіс Генерального прокурора, зобов’язавши розглянути питання і скасувати постанову.

«На даний час САП подала апеляційну скаргу на дане судове рішення, яку прийняла до розгляду Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України (ВАСУ) і засідання призначене на 20 липня 2020 року», - поінформував в.о. керівника САП.

Старший прокурор у провадженні Сергій Підгорець поінформував про позицію САП з даного питання.

Свої позиції висловили представник НАБУ, яке здійснює розслідування справи щодо ПАТ «ВіЕйБі Банк», і адвокат у даній справі Тетяна Козаченко.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна поінформувала, що Офіс Генерального прокурора надав письмову довідку з питання, що розглядається.

У розгляді даного питання взяли участь народні депутати Вадим Івченко, Анжеліка Лабунська, Михайло Цимбалюк і Григорій Мамка.

Ініціатор розгляду питання на засіданні Комітету Ярослав Юрчишин висловив думку, що, оскільки справа перебуває зараз в суді, то Комітет не має підстав для втручання із своїм рішенням. «Вислухавши сторони, ми почули, що сторони намагаються діяти в межах закону і суд за підсудністю має право винести своє рішення. Вважаю, що ми свою функцію парламентського контролю на даному етапі здійснили і далі беремо зобов’язання слідкувати за цією справою в межах наших депутатських повноважень», - сказав народний депутат.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі корпоративних прав в управління» (№ 3435).

Один із авторів законопроекту народний депутат Олег Макаров повідомив, що законопроектом пропонується продовжити строк для передачі посадовими особами акцій в управління у разі наявності в системі депозитарного обліку обмеження на здійснення операцій з акціями, а також не поширювати обмеження стосовно мінімальної суми договору про управління цінними паперами з одним клієнтом-фізичною особою на договори, що укладаються на виконання вимог ст. 36 Закону України "Про запобігання корупції".