Оперативні штаби з ліквідації наслідків стихійного лиха в західних областях України, рятувальники та органи місцевого самоврядування в п’яти областях працюють в цілодобовому режимі. Тривають роботи з евакуації постраждалих та ліквідації наслідків повеней 

Про це на брифінгу в ході екстреної робочої поїздки до Івано-Франківської області заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зокрема він повідомив, що сьогодні зранку здійснив обліт постраждалої частини області та ознайомився з ситуацією, що склалася внаслідок негоди та поспілкувався з людьми. «Ситуація в п’яти областях західної України критична, Івано-Франківська область постраждала найбільше. Понад 165 населених пунктів потрапили під повені, є зруйновані будівлі, в тому числі – приватні будинки. Також зруйновано понад 110 км автомобільних доріг, 19 мостів. Востаннє подібного рівня повінь була в 2008 році. Під час цієї повені, на жаль, на Івано-Франківщині троє людей загинули», - зазначив Денис Шмигаль. 

Загальна сума збитків, що завдала стихія, за його словами, встановлюється: «Річка Дністер вийшла з берегів, частково підтоплені державні дороги міжнародного значення, ситуація все ще напружена. Сьогодні хвиля пішла на Тернопільську область, в Закарпатській області постраждали три населених пункти, в Чернівецькій – чотири, у Львівській області один населений пункт».

Також очільник Уряду повідомив, що для боротьби з негодою було передислоковано на Івано-Франківщину чотири гелікоптери. Два з них належать Національній гвардії, два – ДСНС, один з них медичного призначення, який може за потреби евакуйовувати людей. Так, сьогодні гелікоптером евакуювали двох вагітних жінок, яких неможливо було доставити до лікарень наземним транспортом. Через стихію більше сотні дітей не матимуть змоги здати ЗНО. Як повідомив Денис Шмигаль, для них буде визначено окремий час і спеціальна процедура, за якою вони зможуть пройти оцінювання пізніше. 

«Головний пріоритет зараз для Уряду - це евакуація хворих і тих, кого потрібно евакуювати, це розміщення тих, хто втратив житло. Пріоритет номер два - це розчищення загат, що утворилися через бруд і деревину, яка застрягла біля мостів. Для цього в область були перекинуті  додаткові підрозділи ДСНС з відповідною технікою. Вони почнуть розчищення річок, які можуть змінити русла, і цим створюють додаткову небезпеку», - заявив очільник Уряду.

Денис Шмигаль також повідомив, що постраждалі області визначилися з першою необхідною фінансовою допомогою: «На засіданні Комісії ТЕБ і НС ми протокольно зафіксували звернення від голови ОДА про початкову допомогу в сумі 500 млн грн для Івано-Франківщини. Також є потреба в сумі 82 млн грн додатково для відновлення дамб і зруйнованих берегів. Завтра на позачерговому засіданні Кабміну ми будемо розглядати питання виділення цих коштів з резервного фонду державного бюджету. З обласного резервного фонду вже виділили мільйон гривень».

Також він повідомив, що сьогодні до Івано-Франківської області прилетіла гірська рота Національної гвардії, а також ще близько 50 спецпризначенців. Загалом прибуло додатково близько 150 бійців Нацгвардії, які можуть надавати допомогу у важкодоступних гірських місцях. Загальна кількість особового складу Нацполіції, Нацгвардії та ДСНС, що сьогодні працюють на Івано-Франківщині, складає понад 1500 осіб. «Рятувальники і обласні штаби працюють зараз в цілодобовому режимі, так само як і загальнодержавний штаб, і комісія. В такому ж кризовому режимі працюють і органи місцевого самоврядування. В разі необхідності люди можуть звертатися або до голів ОТГ, або до голів районів», - сказав Прем’єр-міністр.