Розпочинає свою роботу оновлений офіційний вебпортал єдиного органу законодавчої влади  в Україні – Верховної Ради України www.rada.gov.ua

Історія нашого вебсайту започаткована ще у 1994 році. Упродовж 26 років своєї інформаційної діяльності  зовнішній вигляд сайту Верховної Ради України, відповідно до потреб часу, вдосконалювався та модернізувався. Сьогодні широкому колу користувачів мережі Інтернет презентоване нове обличчя парламенту. Завершено розробку сучасного дизайну офіційного вебпорталу парламенту України, у якому враховано кращі практики вебресурсів  багатьох національних парламентів, використано інструментарій передових тенденцій (трендів) інтернет-комунікацій, рекомендований до застосування Міжпарламентським Союзом.

Цього разу розробники парламентського вебресурсу поставили перед собою амбітні цілі: збільшити відвідуваність сайту за рахунок подання оперативної, якісної та впорядкованої інформації; сформувати набутий позитивний досвід користувачів; забезпечити інклюзивність (парламентський вебпортал має забезпечити доступною інформацією з першоджерел кожного українця, усі вікові та  соціальні групи, створити для них  однакові можливості); і головне – за допомогою Інтернет-порталу Верховної Ради України забезпечити ефективний комунікаційний канал з громадянами та максимально забезпечити прозорість діяльності єдиного органу 

законодавчої влади держави.

Статистичні дані красномовно свідчать, що станом на початок цього року близько 40% українців відвідують сайт парламенту зі своїх мобільних пристроїв. Щодо початку 2019 року, цей показник зріс на 130%. Тенденція ринку є такою, що мобільні пристрої продовжують витісняти  стаціонарні комп’ютери. Спосіб споживання інформації динамічно змінюється, стає більш технологічним, відтак – це потребує нових рішень та підходів у програмному забезпеченні, вдосконаленні візуалізації вебпорталу, зручності та простоті використанні сервісів для отримання необхідної для користувачів інформації.

Розробники чітко сформували функціональне ядро головної сторінки, що  є активним відображенням роботи парламенту, а решту функцій перенесли у відповідні (але не «другорядні») розділи.

Як говорять розробники: «Вже зараз понад половина користувачів приходять на парламентський сайт із пошукових сервісів. Дуже важливо, щоб сайт “спілкувався” зрозумілою мовою як для пошукових алгоритмів, так і для користувачів. Але це дві різні мови і обидві потрібно правильно використовувати, тоді можна буде ще більше збільшити цей показник».

Ще однією важливою метою є збільшення присутності парламентського вебпорталу у соціальних мережах. Оскільки соціальні мережі також є потужним джерелом трафіку.

Проаналізувавши доступність головної сторінки сайту для користувачів, розробники виявили 51 суттєве порушення принципів доступності відповідно до рекомендацій стандарту WCAG 2.1, що розшифровується як Web Content Accessibility Guidelines, крім того, сформували ще 86 зауважень та 33 рекомендації. З дослідження ВООЗ за 2010, рік 4% населення планети Земля мають порушення функцій зору, відповідно до недавньої оцінки чисельності населення, це, щонайменше, майже півтора мільйони українців. І ці особливі рішення допоможуть їм забути про подібні  «особливі потреби» користувача на нашому сайті.

Тому під час оновлення офіційного вебпорталу Верховної Ради України було враховано такі важливі речі, як: адаптація під мобільні пристрої; головна сторінка відображає активність парламенту; орієнтованість на пошукові сервіси та соціальні медіа; запроваджено інклюзивність як стандарт.

Отже, як виглядає сьогодні оновлений вебпортал Верховної Ради України? Левову частку уваги, звичайно, привертає до себе головна сторінка порталу. Увагу користувача сфокусовано на перших трьох екранах, з яких він/вона має отримати коротку, але найважливішу інформацію про повсякденну роботу парламенту.

Нова головна сторінка містить актуальну інформацію, що є «на часі» - топ-новини та режим роботи парламенту.

Активна головна сторінка відповідає режимам роботи парламенту та динамічно змінюється відповідно до них. Вона також адаптивна до мобільних пристроїв – відтепер канал передачі інформації є консистентним.

Суттєво покращено «блок пленарної активності»: він став активним, відображає стрічку останніх голосувань з чітко виділеним результатом та структурою голосування під час пленарних засідань.

Онлайн трансляція пленарного засідання має певну, досить суттєву статистику популярності, тож її винесено окремим блоком, що відповідає загальному контексту.

Блок відображення результатів електронної реєстрації народних депутатів України на пленарному засіданні одразу дає зрозуміти, наскільки є заповненою зала засідань Верховної Ради України.

В інші, не пленарні дні, інформація про перебіг пленарного засідання вже не є такою актуальною, тому на зміну їй приходить інша – підсумки пленарного тижня, матеріали Погоджувальної ради голів депутатських фракцій (депутатських груп), трансляція засідання Погоджувальної ради тощо. Ще одна сторінка – це «Календар подій», що раніше мав назву «Анонси подій». Він став більш зрозумілим та спроектований таким чином, щоб бути однаково зручним як на десктопі, так і на мобільних пристроях, і технологічно залишатися одним елементом інтерфейсу.

Новинний блок на вебсайті розділено на дві групи: топ-новини (чотири блоки, розміщені на першому екрані) та група «Новини та публікації» (блок із двох головних та 3-х, або навіть 4-х звичайних новин). Також з’явився швидкий доступ до останніх новин комітетів та оголошень. Оскільки багато користувачів все ж таки користуються сайтом Верховної Ради як медіа-ресурсом, то для них розроблено спеціальне рішення.

На вебпорталі з’явився «Медіа-центр» - абсолютно новий розділ, у якому зібрані всі новини та мультимедіа Верховної Ради.

Сайт парламенту наповнений великою кількістю посилань на ресурси органів державної влади, інші зовнішні ресурси, на матеріали та документи, архіви та каталоги тощо. Досі ці посилання «живуть» у вигляді пунктів та підпунктів навігаційного меню, що сильно його перевантажує та погано впливає на оптимізацію під пошукові сервіси. Не кажучи вже про те, що в такому вигляді користувачеві складно пояснити контекст та зорієнтувати його.

Розробники спроектували набір рішень для подібних сторінок-хабів, що міститимуть якісно згрупований контент, доповнений контекстом, тобто сформують якісний канал для цієї інформації, що має поліпшити досвід користувачів.

Наступними кроками осучаснення парламентського веб-сайту має стати проведення СЕО-аналізу та складання рекомендації щодо покращення; підтримка відповідно до отриманих даних моніторингу; оновлення суміжних сайтів.

Незмінними на оновленому офіційному вебпорталі єдиного органу законодавчої влади  в Україні залишилися кількість каналів і форм зворотного зв’язку громадян з парламентом: персональний електронний кабінет, електронні звернення та електронні петиції, запис на відвідування відкритого пленарного засідання. Ці інструменти вже сьогодні активно використовуються понад 330 тисячами громадян (це додатково до понад 6 мільйонів відвідувань парламентських вебресурсів щомісячно), а з початком роботи нової версії порталу, впевнені, ця кількість постійно зростатиме.