Сьогодні, 15 червня, в режимі онлайн відбулась щотижнева апаратна нарада під керівництвом голови ОДА Владислава Скальського.

Розпочинаючи засідання, голова облдержадміністрації поінформував про загальну тенденцію щодо розповсюдження коронавірусної інфекції в області, в Україні та за її межами.

«Насправді кількість інфікованих COVID-19 у світі наближається до 8 мільйонів. Більше половини вже одужали, але якщо говорити про 10 країн, де спостерігається найбільша кількість уражених коронавірусною інфекцією, то вони відповідальні за 5 млн 273 тис. інфікованих. Середній відсоток смертей по цих 10 країнах – 6%, а середній відсоток тих, хто одужав, -  48%. У Всесвітній організації охорони здоров'я підкреслюють, що на сьогодні пандемія все ще триває», - розповів Владислав Скальський.

Загалом, до десяти країн, де спостерігається найвищий рівень захворюваності на COVID – 19, увійшли: США, Бразилія, Російська Федерація, Індія, Велика Британія, Іспанія, Італія, Перу, Німеччина та Іран.

«На жаль, статистика по Україні та в області зокрема, також є невтішною. Вона віддзеркалює ставлення населення до протиепідемічних заходів. Так, це важко, але сьогодні найважче тим лікарям, які працюють в «червоній зоні» з хворими на коронавірус. Ми повинні пам’ятати, що існування послабленого карантину залежить від статистики. Минулого тижня Вінниччина за показником інцидентності вийшла зі списку регіонів, які можуть послаблювати карантин. Поки що ситуація в області з навантаженням госпітальної бази в межах норми, також проводиться достатня і навіть більша кількість тестувань. Однак, на жаль, показник інцидентності має тенденцію до зростання», - підкреслив Владислав Скальський.

Ознайомивши учасників наради із загальною тенденцією щодо COVID – 19, очільник області заслухав доповідь директора Департаменту фінансів ОДА Миколи Копачевського про стан виконання місцевих бюджетів області за 5 місяців поточного року.

За словами директора профільного департаменту, на сьогодні для боротьби проти коронавірусу  з місцевих бюджетів залучено понад 125 млн грн.

За оперативними даними, доходи загального фонду бюджету області за  січень – травень 2020 року виконано на 100,1 відсотків. При плані 3631,7 млн. грн. фактично надійшло 3635,6 млн. грн., що більше на 3,960 млн. грн.

Надходження доходів загального фонду порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 116,4 млн. грн. або на 3,3%.

У контексті обговорення виконання місцевих бюджетів, очільник області також заслухав інформацію щодо ситуації в аграрній галузі регіону.

«Минулого тижня профільним департаментом спільно з науковими співробітниками Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН було проведено низку обстежень щодо стану ранньої групи зернових. На сьогодні ранні зернові перебувають у стані цвітіння, формується колос. За попередніми даними, наприкінці червня – на початку липня південні райони області розпочнуть збір ранньої групи». -  розповів директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук.

За його словами, відповідно до попередніх підрахунків, прогнозована врожайність ранньої групи зернових буде у межах 6 – 7 тонн/ га. Якщо ж погодні умови будуть сприятливими, то за валом зерна Вінниччина зможе вийти на рівень минулого року.

Директор профільного департаменту також зазначив, що на сьогодні фітосанітарний стан сільськогосподарських культур переважно у задовільному та в доброму стані.

За І квартал 2020 року капітальні інвестиції у сільському господарстві склали 1,7 млрд грн. 

Заслухавши інформацію, Влидислав Скальський підкреслив, що ключовим завданням на сьогодні залишається програмна підтримка виробників, а також захист малих фермерських господарств, які виробляють та продають молочну продукцію. Це також пов’язано із певними втратами, яких зазнала молочна галузь під час карантину.

У ході щотижневої наради окрема увага була приділена організації зовнішнього незалежного оцінювання.

Про зміну формату пробного ЗНО поінформував заступник голови ОДА Ігор Івасюк, зазначивши: «Міністерством освіти і науки України прийнято рішення про проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання в режимі онлайн. Усю необхідну інформацію зареєстровані учасники зможуть знайти у своїх особистих кабінетах. Сьогодні проводитиметься пробне ЗНО з української мови та літератури. Це тестування є безкоштовним. На сьогодні Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством фінансів розробляють порядок повернення коштів учасникам зовнішнього незалежного оцінювання».

На сьогодні, основна сесія ЗНО поки що пропонується без змін.

Підбиваючи підсумки засідання, голова облдержадміністрації Владислав Скальський дав низку доручень керівникам структурних підрозділів за напрямками роботи.