Перебуваючи з робочим візитом у Вінницькій області Перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун зустрівся з головою ОДА Владиславом Скальським.

В ході зустрічі учасниками обговорено нагальні питання, які стосуються соціального та медичного забезпечення, виплати матеріальної допомоги учасникам антитерористичної операції і Революції Гідності та членам їх сімей, здійснення заходів із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та забезпечення постраждалих учасників АТО санаторно-курортним лікуванням.

«Ветерани АТО та ООС безперечно є у фокусі нашої уваги. Багато що зроблено, але і багато чого ще треба зробити. У нас є ініціативи, які успішно реалізується на обласному рівні. Загалом соціальна політика є одним з найбільших пріоритетів у нашій роботі, аби належним чином забезпечувати всі зобов’язання, які держава має по відношенню до людей, які віддали своє життя і здоров’я за незалежність нашої держави», - зазначив на початку зустрічі Владислав Скальський.

В свою чергу заступниця голови ОДА Наталя Заболотна детально проінформувала про роботу із ветеранами АТО/ООС, учасниками Революції Гідності та членами їх сімей, яка ведеться в області.

«В області діє комплексна цільова програма підтримки учасників АТО/ООС та членів їх сімей, а також членів загиблих учасників АТО/ООС до 2021 року, яка постійно трансформується, в тому числі і за ініціативи громадських організацій, які проводили її експертизу і вносили пропозиції щодо вдосконалення тих, чи інших її напрямків. Перше – це матеріальна допомога пораненим та членам сімей загиблих учасників АТО/ООС, вона складає 20 і 60 тис грн відповідно. Наразі майже 8 млн виплачено членам сімей загиблих і понад 8 млн виплачено особам, які отримали поранення, травми, контузію та каліцтво. З минулого року нами запроваджено щорічну виплату до Дня Св. Миколая дітям загиблих учасників АТО/ООС, яка складає 3 тис грн. Сума не дуже велика, але вона дозволить родині придбати до свята подарунок дитині і також це говорить про те, що ми пам’ятаємо і цінуємо той внесок, який зробили їх батьки», - повідомила Наталя Заболотна.

Розповіла посадовиця і про компенсацію плати за навчання для учасників АТО/ООС та їх дітей, які навчаються на контракті на денній формі навчання у закладах І, ІІ, ІІІ, IV рівнів акредитації. Так, в минулому році 293 особи отримали дану компенсацію на загальну суму майже 3 млн грн. Цьогоріч кошти на компенсацію за навчання також закладено в обласний бюджет.

За підсумками зустрічі Олександр Порхун позитивно оцінив роботу із ветеранами АТО/ООС та членами їх сімей, яка проводиться в області та підкреслив важливість місцевих ініціатив, які запроваджені на Вінниччині у співпраці з громадськими організаціями ветеранів.