Україна та Китай готові активізувати співпрацю над проектами в сфері сільського господарства, енергетики та інфраструктури. Відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із Головою правління Китайської національної інженерної корпорації (CCEC) Сун Баєм в Києві в середу.
У ході зустрічі глава китайської делегації повідомив, що агросектор є предметом особливої уваги, і наразі є плани створення в Україні Першого китайського модернізованого сільськогосподарського парку та проведення Українсько-китайського агрофоруму – у вересні в Пекіні, а згодом – у Києві. Такий формат співпраці, зазначили співрозмовники, сприятиме розвитку співробітництва на національному та корпоративному рівні. "Найголовніше, що для нас важливо, це змінити тип нашої економіки. Ми налаштовані на забезпечення глибокої переробки української сільськогосподарської сировини у готову продукцію", – зазначив у ході переговорів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
Також китайські партнери висловили зацікавленість в проектах розвитку сонячної енергетики, житлового будівництва та інфраструктури.
Володимир Гройсман привітав плани китайської корпорації CCEC щодо інвестування в Україну та запропонував створити спільну робочу групу для напрацювання покрокового плану взаємодії по кожному із проектів. Він звернув увагу, що підготовка проектів має велике значення, адже Київ та Пекін вже мають досвід нереалізованих ініціатив саме через неякісну підготовчу роботу.
"Я зацікавлений у тому, щоб наші спільні проекти були успішними. Готовий максимально створювати умови для результативності нашої взаємодії. Китай є нашим важливим економічним партнером і ми усіляко зацікавлені у тому, щоб поглиблювати наше співробітництво", - наголосив Володимир Гройсман.
Він також висловив сподівання на збільшення товарообороту між країнами та поглиблення співробітництва в майбутньому. І цьому, додав Глава Уряду, сприятиме запланований на найближчий час обмін візитами між урядовими делегаціями.