Переведення державних сервісів в онлайн – це найбільш ефективний інструмент у надскладних умовах сьогодення.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час онлайн-брифінгу з впровадження цифрового ID-паспорта та біометричного закордонного паспорта громадянина у мобільному застосунку «Дія» за участі Президента України Володимира Зеленського, Віце-прем’єр-міністра - Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка.

Під час презентації Глава держави наголосив, що сьогодні українці мають можливість використовувати паспорт у смартфоні у багатьох життєвих ситуаціях.

«Я щиро вірю, що по завершенню карантину цифровий паспорт стане невід’ємною частиною життя для 19,5 млн громадян України, які сьогодні мають ID-карту чи біометричний паспорт громадянина», – зазначив Президент України Володимир Зеленський та звернувся до представників Уряду з дорученням перевести всі державні послуги в онлайн.

У свою чергу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на тому, що Уряд посилює курс на цифровізацію: «Послуга онлайн – пріоритет №1».

Він відзначив, що на порталі державних послуг «Дія» вже доступні перші соціально важливі онлайн-послуги для громадян та низка пріоритетних послуг для бізнесу.

«За допомогою порталу можна розпочати бізнес, оформити низку ліцензій, дозволів чи отримати витяги з реєстрів. Загалом на порталі наразі реалізовано 27 публічних послуг онлайн», - зазначив очільник Уряду та додав, що загалом впродовж цього року в онлайн буде переведено 50 пріоритетних послуг, що відповідають 80% усіх звернень громадян.

Зокрема, за 10 хвилин вже можна зареєструвати ФОП.

«Спектр супутніх послуг, які надаються при реєстрації ФОП, суттєво розширено. Заява платника податку на додану вартість стала доступною онлайн. Крім того, послуга з реєстрації підприємця включає взяття на облік платників єдиного податку податковою службою та державними органами статистики», – зазначив Денис Шмигаль.

Також він повідомив, що для того, аби українці могли повноцінно користуватися перевагами державних послуг онлайн, які особливо затребувані в умовах карантину, запроваджено 7 онлайн-курсів, серед яких «Цифрові навички для вчителів», «Цифрова грамотність державних службовців» та «Оплата комуналки онлайн» тощо.

Водночас Прем’єр-міністр наголосив, що в планах Уряду – залучити до 6 млн українців до програми розвитку цифрових навичок до 2022 року. І це здебільшого стосується громадян від 35 до 65+, які проживають у регіонах.

Більше того, за словами очільника Уряду, завдання на найближчі три роки – оцифрувати 100 державних послуг.

«У нас є чітке розуміння, що якщо ми хочемо подолати корупцію – нам потрібно створити такі умови, щоб вона стала просто неможливою. Тому в плані Уряду чітко зазначено, що до 2024 року ми повинні забезпечити громадян можливістю 100% державних послуг та сервісів отримувати онлайн», – зазначив Денис Шмигаль.

Він підкреслив, що цифровізація – це перш за все про відновлення довіри до державних інституцій.