Відбувся брифінг голови Вінницької ОДА Владислава Скальського щодо заходів, які здійснюватимуться в області з метою запобігання коронавірусу.

Розпочав його голова облдержадміністрації з  озвучення  оперативної інформації щодо ймовірних хворих в регіоні, їх госпіталізацію та діагностику:

«Станом на сьогодні (17.03.2020р.)у Вінницькій області знято 2 - підозри на гостре распіраторне захворювання спричинене коронавірусом Covid -19, відповідно верифікації цього захворювання вірусологічною лабораторією лабораторного центру, шляхом постановки полімеразно ланцюгової реакції (ПЛР) де діагностовано віруси грипу А, проте маємо знову одну нову підозру на коронавірус, особи яка прибула з епідемічної території.Нині пацієнт перебуває на стаціонарному лікуванні в боксованій палаті під постійним медичним спостереженням. На разі визначені контактні особи, які самоізольовані та знаходяться під медико-санітарним наглядом»

 Владислав Скальський зауважив, що в лікарнях області  розгорнуто 290 інфекційних ліжок, із них - 89 боксів та 51напівбоксів.

В інфекційних відділеннях у боксованих палатах створені палати інтенсивної терапії, які забезпечені апаратами штучної вентиляції легень (44 апарати), концентраторами кисню, пульсоксиметрами, інфузоматами та слідкуючою апаратурою.

На сьогодні на лікуванні у лікарнях інфекційних відділень області перебуває 128 осіб з гострими респіраторними захворюваннями та 23 особи з бактеріально-вірусними пневмоніями.

Інфекційні відділення лікарень забезпечені та постійно поповнють запаси необхідними лікарськими засобами, дезінфекційними, засобами індивідуального захисту та іншими необхідними матеріальними ресурсами.

Специфічної терапії для лікування гострого респіраторного захворювання спричиненого коронавірусом Covid -19 не існує. Лікування симптоматичне – посиндромне.

В області проведено навчання, що робити у випадку реєстрації Covid -19.Навчали всіх, хто може буде дотичний до ізоляції, приймання та лікування хворих. Це медики, епідеміологи, рятувальники, поліція та органи місцевої влади.

Владислав Скальський  наголосив, що найближчим часом  на Вінниччину  з державного резерву надійде  понад п’ять тисяч ізоляційних медичних одноразових халатів, майже 6 тисяч  респіраторів  класу захисту не нижче FFP2,близько семи тисяч медичних рукавичок, півтора сотні захисних окулярів та понад 44 тисячі медичних масок.

 «Але  в пріоритеті забезпечення засобами захисту – медичні працівники, потім нацполіція України, соцпрацівники, які надають допомогу вразливим верствам населення і далі  ми йдемо відповідно до пріоритетів»,- зауважив голова облдержадміністрації.

 Під час брифінгу очільник області  озвучив загальнодержавні нововедення щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції:

«Постановою  Уряду України з 18 березня по 3 квітня заборонено: на усій території нашої держави регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні;перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах. Також, з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення, за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту. Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність. Органам влади, підприємствам та організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі онлайн».

На Вінниччині, з 18 березня розпочне роботу "гаряча" телефонна лінія для вирішення усіх немедичних питань, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусу в області. Номер телефону "гарячої лінії" на брифінгу озвучив голова ОДА Владислав Скальський: 0 800 216 433. Очільник також повідомив, що в регіоні  створений оперативний штаб, із запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Серед його основних завдань   - забезпечення безперебійної життєдіяльності інфраструктури області.

 «Ми відпрацьовуємо механізми  організації життєдіяльності тих людей , які повернулись протягом двох тижнів  із епідемічних територій. На постійному контролі наявність інфекційних  ліжок. Ми закуповуємо додаткове медобладнання, пришвидшили реєстрацію усіх нових  карет швидкої медичної допомоги, відпрацьовуємо розгортання нових інфекційних ліжок по основних  лікарнях нашої області, контролюємо наявність та захист медперсоналу, зокрема  діяльність сімейних лікарів. Зараз відпрацьовуємо рішення, яке буде пов’язане із пацієнтами, які потребують гемодіалізу, а таких у регіоні 374 особи».

Очільник області наголосив, що ситуація на Вінниччині  повністю контрольована і докладаються  всі зусилля аби вона залишалась стабільною. Обласна влада постійно комунікує із офісом Президента  і щоденно зобов’язується інформувати жителів області   щодо заходів, які здійснюватимуться з метою запобігання коронавірусу.