Усі цілі кожного міністерства за напрямками об’єднані основною ідеєю: людина — головний пріоритет нашого Уряду. Кабінет Міністрів ще на початку тижня подав до Верховної Ради України Звіт про хід і виконання Програми діяльності Уряду в 2019 році.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Уряд має стратегію та команду для реалізації всіх завдань, які перед нами поставив Президент Зеленський. Від самого початку ми наполегливо працюємо для досягнення макроекономічної стабільності, підвищення інвестиційної привабливості та покращення умов ведення бізнесу в Україні», — зазначив Глава Уряду.

За його словами, у результаті ми маємо стабільний обмінний курс гривні, рекордно низький рівень інфляції, зниження облікової ставки НБУ до 11%, а також просування України в міжнародних рейтингах.

«Ми ліквідували корупцію в Уряді на топ-рівні. Нашій країні починають довіряти. Маркерами такої довіри стала підтримка наших міжнародних партнерів, зокрема узгоджено програму співпраці з Міжнародним валютним фондом», — сказав Олексій Гончарук.

Прем’єр-міністр зазначив, що Уряду вдалося встановити механізм, який дозволив місцевій владі здійснити перерахунки платіжок на тепло. Вартість платіжок за опалення знизилася до 30% залежно від міста.

«Більше того, українці за 2 тижні отримали загалом 27,1 млн гривень за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%”, яка запрацювала 1 лютого. У роботі ще 2500 заявок. Лише в 2020 році очікуємо видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць і залучити близько 2 млрд грн внутрішніх інвестицій у сферу малого бізнесу», — підкреслив Глава Уряду.

Крім того, Уряд веде рішучу боротьбу з тіньовими ринками. «Ми за один день закрили всі гральні зали, прибрали їх з українських вулиць. А у січні правоохоронці та органи контролю відпрацювали майже 4 тис. нелегальних АЗС по всій країні. Ціна на пальне знизилася в середньому на 2 гривні, а офіційні продажі пального збільшились на 6%, а це означає, що збільшилась і кількість податків, які сплачуються в бюджет», — зазначив Олексій Гончарук.

Він додав, що на митниці вперше запрацювали всі 7 сканерів, які були закуплені ще давно, але жодного дня не працювали. Тепер час на перевірку вантажу скоротиться до 10 хвилин. 

Окрім того, Уряд запускає централізований облік деревини: “Відтепер жодних «чорних лісорубів» під прикриттям територіальних управлінь Держлісагентства не буде. Наш ліс — під захистом держави. Звільнено найбільш одіозних лісівників Закарпаття й Харківщини».

Олексій Гончарук додав, що на початку лютого торгівлю всією необробленою деревиною перевели на електронні аукціони: «А це — прозоре ціноутворення та виведення ринку деревини із тіні. До речі, ще восени ми запустили онлайн-реєстр заготівлі деревини та електронну мапу рубок».

Прем’єр-міністр сказав і про Офіс протидії рейдерству, який уже успішно захищає права власності людей: «Кожна людина, чиї права власності порушено, може сюди звернутися. Уряд реагуватиме миттєво».

«Відновлюємо й інфраструктуру. Знайшли переможців у конкурсах на концесію портів «Ольвія» та «Херсон». Це нові робочі місця, великі інвестиції в розвиток портів і міст. При цьому порти залишаються у власності держави. В «Ольвію» буде інвестовано 3,4 млрд грн за п’ять років, а «Херсон» отримає 300 млн грн за чотири роки», — сказав Прем’єр-міністр.

ЗВІТ про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2019 році