Сьогодні, 14 лютого, в облдержадміністрації відбулася зустріч напередодні відзначення 31-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан та вшанування пам'яті учасників бойових дій на території інших держав.

До вшанувальних заходів долучилися голова облдержадміністрації Владислав Скальський, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, голова обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин, учасники бойових дій в Афганістані та військових конфліктів в інших державах, члени сімей загиблих, ветерани війни і миротворці.

Пам'ять про тих, хто не повернувся з війни, присутні вшанували хвилиною мовчання.

До пам’ятників полеглим воїнам-афганцям, учасникам Другої світової війни, героям АТО покладено пам’ятні гірлянди.

Звертаючись до присутніх, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальськийзазначив, що участь наших воїнів у війні в Афганістані тривалий час була непопулярною темою.

«Неможливо приховати загибель солдатів,  дуже сумні і дуже страшні  наслідки тієї війни.З великою шаною і повагою я сьогодні вітаю вас, учасників бойових дій на території Афганістану. Ви володієте чітким розумінням цього слова – воїн, ви володієте відважним серцем і, найголовніше, незламною силою духу. Це саме ті якості, які повинні відзначати справжнього українця. Отож, бажаю вам, в першу чергу,  здоров’я! Нехай завжди вас оберігає Бог. Слава Україні і українському народу!», – зазначив  Владислав Скальський.

Вітаючи присутніх, Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив, що саме афганці одними із перших пішли  захищати Україну на Сході: «Ви маєте мужність, знаєте, що таке взаємовиручка і братерство».

Своєю чергою, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк від імені депутатського корпусу обласної Ради подякував воїнам-інтернаціоналістам за витримку, вірність військовому обов’язку та професіоналізм, а також побажав воїнам та їхнім родинам добра, здоров’я, мирного неба над головою.

«Учасники війни в Афганістані були й залишаються солдатами, які належно виконали свій військовий обов’язок. Щира і доземна вам за це вдячність!», – зазначив Петро Кирилішин.

З нагоди урочистостей Почесними грамотами обласної державної адміністрації та обласної Ради, грошовими винагородами та квітами відзначено учасників бойових дій  в Афганістані та бойових дій на території інших держав.

У рамках відзначення 31-ї річниці виведення військ із Республіки Афганістан та вшанування пам'яті учасників бойових дій на території інших держав, в холі ОДА розгорнуто експозицію під назвою "Вінничани - учасники Афганської війни".