4 лютого у приміщенні Вінницької обласної державної адміністрації відбулась зустріч керівництва області та міста з Надзвичайним і Повноважним Послом Киргизької Республіки в Україні Жусупбеком Шаріповим.

З робочим візитом до Вінниччини також завітав третій секретар Посольства Киргизької Республіки в Україні Ермек Канибеков.

У зустрічі взяли участь: голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький, заступник голови обласної Ради Ігор Хміль, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко.

Звертаючись до почесного гостя з вітальним словом, Владислав Скальський зазначив: «Радий вітати Вас на Вінниччині. Дякуємо, що Ви знайшли час приїхати, а також взяли активну участь в підготовці та проведенні українсько-киргизького форуму. Це ще один крок у напрямку поглиблення нашого співробітництва».

Сьогодні в м.Вінниці, в рамках бізнес-туру киргизької делегації до України, Торгово-промислова палата України разом з Посольством Киргизької Республіки в Україні, бізнес-асоціацією JIA та Асоціацією Укрлегпром провели українсько-киргизький бізнес-форум легкої промисловості.

На думку вітчизняних і міжнародних експертів, українська легка промисловість має величезний потенціал. Легка промисловість України поступово нарощує свою потужність і її показники стабільно зростають вже кілька років поспіль. Наразі у країні активно розвиваються текстильна, швейна, трикотажна, шкіряно-взуттєва, шкіргалантерейна, хутряна та інші сфери. Завдяки якісному пошиттю і демократичними цінами, одяг українського виробника завойовує все більшу популярність не тільки на вітчизняному, та й на міжнародному ринку.

 Зі свого боку, Киргизька Республіка також готова постачати якісну текстильну продукцію до України.

Учасників зустрічі також привітали заступник голови обласної Ради Ігор Хміль та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Передавши вітання від голови обласної Ради та депутатського корпусу, Ігор Хміль зауважив про важливе значення співпраці сторін, а також запевнив у подальшій підтримці ініціатив.

У свою чергу, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив про перспективи співробітництва: «Дуже приємно, що Киргизька Республіка зацікавлена у співпраці з нашим містом та областю. Для нас справді важлива підтримка розвитку промисловості загалом. За останні чотири роки у Вінниці вдалося відкрити 3 нових заводи на 2500 робочих місць. Для нас справді важлива активізація співпраці з Киргизькою Республікою, тож ми відкриті для співпраці».

Під час зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Жусупбек Шаріпов відзначив результативність роботи українсько-киргизького бізнес-форуму, а також зауважив, що поглиблення співпраці має вкрай важливе значення для обох сторін.

«Для нас справді важливе значення має поглиблення співробітництва з Україною та з Вінниччиною зокрема. Під час форуму вдалося напрацювати певні напрями та встановити зв’язки для подальшої співпраці. Окрім того, триває обмін досвідом в галузі легкої промисловості»,  – зазначив пан Жусупбек Шаріпов.

Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки також розповів про особливості кон’юктури ринку, співпрацю з європейськими країнами, поточну економічну ситуацію в країні.

Під час зустрічі голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський також ознайомив почесних гостей із основними досягненнями Вінниччини, яка залишається лідером в Україні за динамікою приросту в промисловості, аграрного бізнесу, роздрібного товарообігу.

«Варто відзначити, що протягом останніх років Вінницька область стала однією із лідерів економічного розвитку в державі. Якщо говорити про результати 2019 року, то за індексом виробництва промислової продукції Вінниччина посіла перше місце в Україні. Зазначений показник становить 113,5%. Щодо експортних показників, то минулого року експорт області зріс на 22,3%. Зовнішньоторговельний обіг Вінницької області склав більше 2 млрд дол. Безперечно, є потенціал розвитку галузі легкої промисловості. Зокрема, на сьогодні Вінниччина входить до списку лідерів у харчовій галузі. Варто зазначити, що у 2018 році область посіла перше місце в рейтингу Regional Doing Business», - зазначив Владислав Скальський.

Очільник області також поінформував про поточну соціально-економічну ситуацію в регіоні, торкнувшись питання економічного розвитку та інвестиційного потенціалу.

Під час зустрічі сторони обговорили можливості розширення співпраці у сфері економіки, транспортної галузі, сільського господарства та експорту сільськогосподарського машинобудування, обміну досвідом в галузях культури і туризму.