Про це йдеться у прес-релізі, оприлюдненому на сайті ПА НАТО, за підсумками зустрічі Міжпарламентської ради Україна-НАТО у штаб-квартирі НАТО.

“Члени Міжпарламентської ради Україна-НАТО вкотре рішуче засудили постійні зусилля Росії щодо дестабілізації в Україні, під час обміну думками між заступником Генерального секретаря НАТО Мірчею Геоаною та іншими високопоставленими посадовими особами у штаб-квартирі НАТО у вівторок, 28 січня”, - зазначено у прес-релізі.

У документі також вказано, що на своїй першій офіційній зустрічі на посаді виконуючого обов'язки президента ПА НАТО Аттіла Местерхазі (Угорщина) наголосив на важливості міцного партнерства з Україною та постійній підтримці, яку надає Асамблея.

Офіційний сайт ПА НАТО також повідомляє, що на першому засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО 2020 року, члени ПА НАТО висловили тверду підтримку незалежності та територіальної цілісності України і рішуче засудили “незаконну та нелегітимну окупацію Росією Криму та  цілеспрямовану дестабілізацію на сході України”.

“Парламентарі країн членів НАТО та України надали свої оцінки розвитку подій після Паризького саміту 2019 року у Нормандському форматі, який, станом на сьогодні, залишається найбільш ефективним способом пошуку дипломатичного рішення. Учасники зустрічі застерегли, що досягнутий прогрес може відкотитися назад і попереду ще багато роботи”, - йдеться в оприлюдненому документі. 

У повідомленні також зазначається, що парламентарі детально обговорили щоденні порушення режиму припинення вогню на Сході України, прогрес у розведенні військ та  недавній обмін полоненими та порушення прав людини на окупованих територіях.

“Під час спілкування між парламентарями, ключовою темою були комплексні процеси впровадження реформ в Україні, в тому числі в секторі оборони та безпеки. Успішність проведення реформ є запорукою досягнення цілей України в європейській та євроатлантичній інтеграції”, - говориться у прес-релізі.

Сайт ПА НАТО також поінформував, що п'ятнадцять парламентарів з країн НАТО та одинадцять народних депутатів України взяли участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО під головуванням виконуючого обов'язки президента ПА НАТО Местерхазі та Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, який є співголовою Міжпарламентської ради.

“ПА НАТО та Міжпарламентська рада продовжуватимуть підтримувати Україну на шляху реформ. Парламентська Асамблея НАТО буде наочно демонструвати свою підтримку та готовність до подальшої співпраці з Україною під час весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО, яка буде проходити 22-25 травня 2020 року у Києві”, - йдеться у документі.

Довідково:

Міжпарламентська рада Україна-НАТО була створена у 1998 р. для забезпечення повної прозорості у виконанні Хартії Україна – НАТО, а також для підвищення ролі парламентів та їх участі у співпраці між НАТО та Україною. З цього часу Міжпарламентська рада стала більш широким форумом, де члени можуть обговорювати будь-які питання, що становлять взаємний інтерес. Міжпарламентська рада Україна-НАТО збирається двічі на рік: один раз у Брюсселі в штаб-квартирі НАТО та один раз в Україні. Її засідання також є відкритими для членів Підкомітету політичного комітету з питань партнерства НАТО.