Про ситуацію в області щодо рівня захворюваності населення на інфекційні хвороби, забезпеченість вакцинами та готовність центрів первинної медико-санітарної допомоги Вінниччини до проведення щеплень говорили сьогодні, 28 жовтня, у приміщенні облдержадміністрації під час наради, яка проходила під керівництвом голови ОДА Владислава Скальського.

Директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Людмила Грабович поінформувала про ситуацію в області.

«Варто зазначити, що з 2012 року на Вінниччині не було випадків захворюваності на дифтерію, що є особливо небезпечною інфекцією. На сьогодні в області достатньо вакцини. Якщо говорити про вакцину, якою щепляться діти від 0 до 5 років, а саме – АКДП, то наразі ми маємо 178% від річної потреби. Також у наявності 167% від річної потреби тієї вакцини, яку використовують для щеплення дорослих та підлітків від 16 років. У наявності 51,6% вакцини для проведення ревакцинації дітей від 6 років, очікується чергова поставка. Вакцини в Україні закуповуються на державному рівні через UNICEF, тож до кінця року буде забезпечена повна потреба цієї вакцини по всіх областях України.

Стосовно рівня вакцинації в області, то за 9 місяців 2019 року від кашлюка, дифтерії та правця щеплено 70,1% дітей до року від загальної кількості дитячого населення такого віку. Ревакцинацією охоплено 71,9% дітей віком 1,5 роки та 43% дітей віком 6 років. Крім цього, вакциновано 74,3%  підлітків віком 16 років.

57,2% дорослого населення області також пройшли ревакцинацію», - зауважила Людмила Грабович.

Варто зазначити, що якість вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Загалом, вакцинація входить до переліку гарантованих послуг первинної медичної допомоги. На сьогодні проведення вакцинації – єдиний спосіб захиститися від дифтерії та інших інфекційних хвороб.

Для імунізації дітей використовується комбінована вакцина проти кашлюка, дифтерії та правця, для дорослих – дифтерійно-правцевий анатоксин.

Варто підкреслити, що щеплення від дифтерії мають отримувати всі — і діти, і дорослі, протягом усього життя, кожні 10 років.

Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація у 18 місяців та у 6 років вакциною АДП. Наступне щеплення у 16 років — вакциною АДП-М.

Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Для прикладу, якщо останнє щеплення проти дифтерії було в 16 років, то наступне потрібно зробити у 26.

Якщо доросла людина не була раніше щеплена або у неї немає записів про щеплення, то для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М.

Для дорослих між першим і другим щепленнями інтервал має бути не менше 30 днів, а між другим і третім - 6 місяців.

Під час наради також обговорили наявність сироваток проти дифтерії, які безпосередньо використовують для лікування та вводять пацієнтові при підозрі виникнення захворювання, а також у важких випадках. Вінниччина отримала 8 флаконів дифтерійного антитоксину, що наразі знаходяться на станції екстреної медичної допомоги та за потреби можуть бути доставлені до будь-якої інфекційної лікарні.

Стосовно готовності медичних закладів, то на сьогодні у стаціонарі забезпечено 600 ліжко-місць як для дітей, так і для дорослих, включаючи регіональний центр Вінницької міської клінічної лікарні №1, обласну дитячу лікарню, інфекційно боксовані палати у центральних районних лікарнях.

Про те, як проводиться щеплення у ЦПМСД, розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м.Вінниці Людмила Фіщенко та головний лікар Калинівського ЦПМСД Василь Македонський.

«На сьогодні в кожній амбулаторії працює щеплювальний кабінет. Ми готові відкривати додаткові тимчасові кабінети щеплення. Маніпуляцією володіють усі медичні працівники із дотриманням усіх норм», - зазначила Людмила Фіщенко.

Інформуючи про ситуацію у Калинівській ОТГ, Василь Македонський зауважив: «Щеплювальна робота на рівні нашого центру є пріоритетом, адже це єдиний розділ роботи, який здатна виконувати винятково первинна ланка медицини. Наразі дорослих щеплено на 94,7%. Після першого півріччя проведено відповідну корекцію, тож вдалося щепити 2000 осіб. Ще буде вакциновано 220 людей, тож вакцинація серед дорослого населення буде виконана на 100%. Дитяче населення в ОТГ щеплено на 77,5%. Робота у цьому напрямку триває».

Начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров'я ОДА Ольга Задорожна розповіла про особливості проходження вакцинації: «На Вінниччині немає проблем із забезпеченням вакцинами. Особливо важливо, щоб усі громадяни пройшли імунізацію якісно та вчасно. Вакцинація може бути проведена у центрах первинної медико-санітарної допомоги, у щеплювальних кабінетах. З минулого року введено в дію Наказ Міністерства охорони здоров'я України, відповідно до якого дозволяється проводити вакцинацію не лише у спеціалізованих кабінетах, а й у тимчасових пунктах щеплення, які можуть бути відкриті в інших закладах, що мають відповідні умови. Для прикладу, в закладах освіти.

Розпочинається процедура щеплення з візиту до сімейного лікаря. На цьому етапі визначаються покази та протипокази до вакцинації. Варто сказати, що протипоказів досить мало. Не допускається щеплення у разі, якщо пацієнт хворіє на грип, ГРВІ або інші распіраторні вірусні інфекції, має температуру 380С і вище. Однак, це лише тимчасова перепона для того, щоб провести вакцинацію. Протипокази також можуть бути в тому випадку, якщо пацієнт проходить хіміотерапію і, відповідно, має зниження імунітету. Це стосується і тих пацієнтів, які мають СНІД.

Стосовно вагітних та тих матерів, які годують грудьми, то протипоказів немає.

Спілкування з сімейним лікарем обов’язкове, адже він визначає механізм подальших дій та призначає день імунізації. Пацієнт проходить додаткові обстеження для визначення стану здоров'я, здійснюються відповідні записи в амбулаторній картці пацієнта. Вакцинація проти дифтерії є безкоштовною».

Під час наради також розглянули питання щодо вакцинації населення від грипу та кору.

За словами Ольги Задорожної, вакцинація проти грипу є необов’язковою, проте рекомендованою, адже в період високого рівня захворюваності населенню варто вберегтися від важких ускладнень з боку нервової та серцево-судинної систем.

У Вінницькій області є комбіновані вакцини від грипу в достатній кількості, а саме – «Джісі флю» (Корея), орієнтовна ціна якої близько 270 грн, а також «Ваксі грип» (Франція), орієнтовна ціна – близько 300 грн. Їх можна придбати в аптечних закладах «Техмедсервіс» та в аптечній мережі «Конекс».

Кілька років поспіль у м.Вінниці діє програма «Стоп грип», відповідно до якої всі мешканці Вінницької громади, які бажають щепитися від грипу, можуть звернутися до ЦПМСД, до свого сімейного лікаря або на рецепцію, звідки їх спрямують до чергового лікаря.

Після огляду, за умови відсутності протипоказань до щеплення, пацієнту видадуть рецепт на придбання вакцини, після чого в аптеці за рецептом громадянин оплачує лише половину вартості вакцини.

Подібна програма діє ще в 5 районах області за ініціативи та підтримки органів місцевого самоврядування, зокрема, у Калинівському та Бершадському.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Степан Томин зазначив: «На території Вінниччини випадків захворюваності на дифтерію не реєструється з 2012 року, проте варто підкреслити, що у 1991 – 1998 рр. на території України спостерігалось епідемічне поширення дифтерії, в тому числі і в нашій області. Тоді на Вінниччині захворіли 429 людей, 20 з яких померли. Це справді дуже важка хвороба, тож єдиним захистом від цієї інфекції є специфічна профілактика. Вакцин в області більш ніж достатньо. Однак, хибним є твердження, що випадків дифтерії в області не буде. Все-таки, прояви таких випадків можуть траплятися. Саме тому найперше завдання – дощепити всіх тих, хто не був щеплений у попередні роки. Лише за таких умов ми можемо говорити, що таких спалахів даної інфекції не буде.

Стосовно кору, то епідемічне поширення цієї інфекції було протягом 2 років. На сьогодні ще є поодинокі випадки. Широке охоплення щепленням проти кору дітей та дорослих дає можливість припускати, що в подальшому інфекція не буде поширюватись. 

Загалом, у 2019 році в області щеплено більше 20 тис дорослих. Якщо для дорослих вакцинація необов’язкова, то для дітей річного і шестирічного віку обов’язкове проходження вакцинації. Наразі практично 80% дитячого населення щеплено. Ситуацію з кором стабілізовано, тож ускладнень не передбачається».

Підбиваючи підсумки наради, голова облдержадміністрації Владислав Скальський підкреслив: «Найголовніше, щоб дорослі, а особливо ті, хто має дітей, розуміли, що вакцинація необхідна як сучасний метод запобігання розповсюдженню інфекційних хвороб. Саме тому, в першу чергу, потрібно звертатися до сімейного лікаря. Первинна ланка – це саме та ланка в системі медицини, яка забезпечує проведення вакцинації. Кожен дорослий повинен пройти ревакцинацію раз на 10 років, адже тільки в такому випадку ми зможемо говорити про те, що спалахів дифтерії не буде».

Очільник області дав відповідні доручення щодо контролю над виконанням усіх необхідних заходів, пов’язаних із забезпеченням належної вакцинації населення.