Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» № 54-IX, ухвалений Верховною Радою 11 вересня 2019 року. 

Метою документа є запобігання передчасному руйнуванню автомобільних доріг перевантаженими транспортними засобами, зменшення витрат бюджетних коштів на їхнє відновлення, а також підвищення рівня безпеки дорожнього руху. Він вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до законів «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» та «Про автомобільний транспорт».

Зокрема, передбачається, що порушення правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами тягне за собою накладення штрафу у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10%. У разі перевищення габаритно-вагових норм від 10% до 20% накладається штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Перевищення габаритно-вагових норм на понад 20% передбачає штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Реалізація закону сприятиме забезпеченню дотримання всіма учасниками ринку автомобільних вантажних перевезень норм законодавства про автомобільний транспорт, підвищенню якості та безпеки перевезень автомобільним транспортом, поліпшенню ділового іміджу України.

Крім того, Глава держави підписав Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду» № 74-IX, ухвалений парламентом 12 вересня 2019 року. 

Відповідний проект закону Президент визначив як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою. 

Документ унормовує в бюджетному законодавстві питання розширення ресурсного забезпечення будівництва та ремонту доріг, базові засади якого закладено в Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» № 54-IX.

Закон закріплює у Бюджетному кодексі України спрямування на заходи, що фінансуються з державного дорожнього фонду, зокрема 50% надходжень від адміністративно-господарських штрафів за порушення законодавства про автомобільний транспорт у частині перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм та 50% – від адміністративних штрафів за порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами.

Набрання законом чинності дозволить залучити додаткові ресурси для фінансування дорожнього господарства та заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху.