А.Парубій подякував присутнім за допомогу Україні та запропонував направити лист-звернення від імені голів парламентів держав Балто-Чорноморського регіону до Сполучених Штатів Америки та країн Європейського Парламенту щодо загроз від Російської Федерації.
Голова Верховної Ради зазначив, що проект цього листа -звернення опрацьований на рівні трьох країн: Україна, Литва, Польща. Водночас, за його словами, «було б добре обговорити можливість його підписання парламентами інших держав», - сказав А.Парубій, зазначивши, що лист було підписано під час засідання Міжпарламентської асамблеї цих країн у Варшаві.

За словами Голови Парламенту, країни регіону мають спільну історію і спільне розуміння минулого і майбутнього, «мають величезний потенціал співпраці, яка ще не вичерпана, - у сфері безпеки». «Є одна спільна для наших країн характеристика - вони межують із Російською Федерацією, і ми як ніхто розуміємо рівень небезпеки від нинішнього російського режиму для кожної з держав», - сказав він.
А.Парубій також вважає, що має бути розглянутий механізм ширшої співпраці, зокрема, у сфері енергетики, транзиту, у питаннях економіки, в інфраструктурних проектах тощо.
Голова Парламенту нагадав, що на засіданні МПА у Варшаві, на нещодавньому безпековому форумі у Києві і на рівні зустрічей прем’єр-міністрів було домовлено про необхідність більш тісної співпраці Естонії, Латвії, Литви, а також Румунії, Польщі, Грузії і України. «Ми домовились, щоб йти шляхом маленьких, але невпинних кроків у напрямку здійснення намічених двох ініціатив», - зазначив він.
«Одна з цих ініціатив стосується листа-звернення до США і до країн Європарламенту. Наступна ідея, яка прозвучала і була підтримана, - щоб організувати спільні зустрічі голів парламентів наших країн із спікерами США і Європарламенту, та окремо Великої Британії», - повідомив А.Парубій.

Представники дипломатичних місій висловили підтримку ініціативам Української сторони та зазначили, що вони мають бути обговорені як у парламентському вимірі, так і на рівні урядів та громадських організацій країн. «Як доповнююча ініціатива, вона сприятиме посиленню Євросоюзу», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ян Пекло.
Своєю чергою, Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні Марюс Януконіс наголосив, що наші країни «об’єднують не лише спільні виклики, але й спільні можливості». «Ми маємо небезпеку гібридної війни і підтримуємо Україну у боротьбі за суверенітет та незалежність, - додав він і подякував за ініціативу направити листа. - Ми хочемо співпрацювати з Конгресом США і донести наші думки».
Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану підкреслив, що «ми маємо бути єдині і мати єдину позицію, діяти відповідно до певного плану». «Ми підтримуємо всі ініціативи, щоб була єдина позиція, аби поєднати усі точки, що проходять від Балтійського до Чорного морів», - зазначив він, підкресливши, що парламентський вимір більш гнучкий і дозволяє діяти планомірно, тому його підтримують.
А.Парубій передав лист-звернення присутнім на зустрічі представникам дипломатичних місій в Україні та підкреслив, що «лист має дуже сильне символічне значення», і що «видається дуже важливим нагадати про рівень загрози, яку несе Росія». Він попросив представників дипломатичного корпусу передати і проговорити контекст, чому виникла така ініціатива. «Мені видається, що це є символічний крок, щоб показати солідарність проти Російської агресії», - наголосив він.

У зустрічі взяли участь представники дипломатичних місій в Україні: старший радник Посольства Грузії в Україні Александре Кіпіані, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Герт Антсу, другий секретар Посольства Латвії в Україні Андрейс Карповічс, Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні Марюс Януконіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ян Пєкло та другий секретар Посольства Анна Сухенек, Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану та радник Посольства Овідіу Танасе.