Голова Верховної Ради Андрій Парубій 8 липня разом з народними депутатами Леонідом Ємцем та Олександром Черненком презентували проект Виборчого кодексу.

На початку виступу Голова Парламенту зазначив, що наявна виборча системапоєднала дві найгірших компоненти виборів: з однієї сторони – це закриті списки, які мають дуже багато недоліків, з іншої – мажоритарна складова, характерна підкупом виборців. «У кабінеті керівника-вождя політичної сили часто одноосібно формується список. І громадяни України не мають вибору визначати, хто у цьому списку, не мають можливості змінити послідовність в тому списку, який пропонується їм політичною силою», - сказав він і додав, що «мали приклади політичної корупції, коли спонсорів, родичів, бойовиків, як це було у Партії регіонів, брали у список не для законодавчої діяльності, а для збагачення політичної сили, для того, щоб привести в Раду бойовиків, а не для законодавчої діяльності».

Друга складова – мажоритарна - має величезну кількість недоліків завдяки тому, що дуже часто депутати їдуть на мажоритарний округ, представляють не свою програму діяльності у Верховній Раді, а просто роздають кошти чи найнеобхідніше для громадян, агітуючи їх проголосувати за себе. «І врешті-решт, коли вони приходять у Верховну Раду України, вони вважають, що вже купили «квиток» і їх може не бути на засіданнях, і їх не хвилює, які ідеологічні уподобання є у їхніх виборців», - зауважив А.Парубій.

На переконання Голови Парламенту, Виборчий кодекс пропонує нову філософію підходу і найбільш сучасні розробки, запозичені у європейських колег щодо відкритих списків. «Ключова логіка полягає в тому, що фактично обидві складові забираються з виборчого процесу. Політична сила, йдучи на вибори, по кожному регіональному округу пропонує проголосувати не тільки за свою програму, а дає перелік кандидатів у депутати, з яких громадяни України, прийшовши на виборчі дільниці, можуть вибрати тих людей, яким вони довіряють, які мають підтримку в цьому регіоні. Тобто якщо в партійному офісі був складений список, громадяни мають право змінити його під час проведення виборчої кампанії», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

За його словами, виборці матимуть можливість самостійно впливати на те, хто від політичної сили має право бути в парламенті, а хто буде провалений під час голосування в регіонах, де громадяни будуть самостійно визначати, хто має бути в політичному списку і на якій позиції.

А.Парубій висловився за те, аби всі народні депутати напередодні виборів під пильним поглядом свої виборців громадян України приїхали і проголосували за виборчий кодекс. «Напередодні виборів я впевнений, що громадський тиск, тиск журналістів має бути наскільки великим, щоб усі, навіть приховані противники виборчого кодексу змушені були проголосувати. В цьому наш стратегічний розрахунок», - наголосив він і зазначив, що після прийняття виборчого кодексу кожні наступні чергові вибори: чи у Верховну Раду України, чи у місцеві органи влади мають відбуватися згідно нового Виборчого кодексу

Довідково: Проєкт Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах (№ 3112-1), був ухвалений у першому читанні 7 листопада 2017 року. 29 травня 2019 року профільний комітет ВР рекомендував парламенту розглянути проєкт Виборчого кодексу в другому читанні. 6 червня парламент розпочав розгляд проєкту Виборчого кодексу (№ 3112-1) в другому читанні. Станом на 4 липня депутати вже розглянули 3640 поправок до Виборчого кодексу із 4568, що становить майже 80%.