Зупинка перетворень, які сьогодні відбуваються в Україні і здебільшого координуються українським Урядом, матиме катастрофічні наслідки, відкине Україну на роки назад і заморозить наш спільний розвиток. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з провідними експертами, політологами і блогерами України. Учасники зустрічі обговорили поточну ситуацію в Україні – напередодні парламентських виборів – і визначили ризики подальших періодів.

«Ми змінюємо багато сфер життя країни. Зупинка цих кроків – навіть якщо їх зроблено два-три – відкине Україну на 25 кроків назад», – сказав Володимир Гройсман.

Глава Уряду зазначив, що один з найбільших ризиків – зупинка децентралізації, яка передбачає об’єднання громад, перетворення їх на спроможні і самодостатні території. «Саме тому я наголошую на необхідності закріплення децентралізації в Конституції! Я пропоную ліквідувати райадміністрації, залишити там лише соціальні служби. Пропоную утворити мережу префектур, які матимуть контролюючі і, скоріше, наглядові функції», – сказав Володимир Гройсман.

За його словами, оновити територіальний устрій України і завершити процес об’єднання громад треба вже наступного року. І в нових реаліях провести чергові місцеві вибори. Дострокові місцеві вибори на даному етапі, впевнений Глава Уряду, розвернуть зміни і повернуть Україну в часи централізації і знищення регіонів.

Аналогічні ризики простежуються і щодо інших трансформацій – передусім в економіці і соціальній сфері. Причому спектр криз, які можуть в таких умовах виникнути, занадто широкий – від заморожування відносин з провідними партнерами, здебільшого фінансовими, до стрімкого зростання тарифів і зниження доходів українців всередині держави.