Україна має стати країною згуртованих спроможних громад, якими керують люди, що поважають своїх односельців і виборців. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спілкування з журналістами у Носівській об’єднаній територіальній громаді Чернігівської області. Громада утворена у 2016 році і наразі об’єднує два десятки сіл та районний центр – місто Носівка. З часів об’єднання консолідований бюджет громади, з урахуванням прямих бюджетних субвенцій, зріс з 25 млн грн до 165 млн грн. Тут добудовують загальноосвітню школу, яка стояла довгобудом майже 30 років, оновлюють обладнання районної лікарні – відповідно до вимог програми «Безкоштовна діагностика», мотивують молодих фахівців тим, що надають житло. Минулого року в Носівці оновили центральну дорогу і поступово асфальтують міські дороги.

Глава Уряду відвідав місцеву спортивну школу, в якій виховувалися призери великих міжнародних змагань і де зараз працюють хокейний майданчик та оновлений футбольний стадіон, оглянув хід добудови центру надання адміністративних послуг та ознайомився з роботою місцевого комунального підприємства «Носівка - Комунальник», яке надає різний спектр послуг, у тому числі утримання дорожнього покриття.

«Там, де керує людина відповідальна, професійна, яка поважає тих, хто її обрав, там порядок і там вирішуються проблеми, які не вирішувалися десятиліттями, – сказав Володимир Гройсман. – Я багато їжджу по країні, дивлюся, як проходить децентралізація. Я хочу бачити Україну країною згуртованих громад. Вважаю, що в 2020 році треба завершити процес об’єднання».

Глава Уряду наголосив, що існування таких громад – мета децентралізації, яку сьогодні треба захистити і розвивати далі. «Ми вже почали публічне обговорення змін до Конституції – в частині закріплення децентралізації. Ми ухвалили рішення про скорочення районних адміністрацій. Наш головний пріоритет у тому, аби громади були повноцінними, мали повноваження і над ними не було надбудов», – сказав Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що спроможність громад – це нова якість життя, нова якість послуг – освітніх, медичних, соціальних, адміністративних. І цю якість треба донести не тільки великим містам, а й невеликим районним центрам. У цьому контексті Глава Уряду нагадав про ще одне рішення Уряду – перерозподілити кошти Державного фонду регіонального розвитку на користь саме невеликих міст, які не мають поки що змоги реалізувати затребувані людьми проекти. «Мій акцент – на невеликих містах, яким потрібна додаткова підтримка», – додав Прем’єр-міністр .