Голова Верховної Ради України А.В.Парубій під час зустрічі з Президентом Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI, Президентом Державної аудиторської інституції ОАЕ, доктором Харібом Саїдом Аль Амімі заявив, що співпраця з Міжнародною аудиторською компанією дуже важлива для України. «Співпраця з Міжнародною аудиторською компанії дуже важлива, адже в Україні Рахункова палата є головним інструментом контролю за виконавчою владою. За останні роки ми доклали багато зусиль для вдосконалення роботи Рахункової палати, ухвалили новий сучасний закон, враховуючи передові світові практики», - сказав він.

За словами політика, після ухвалення закону найважливішим було оновлення складу і обрання голови Рахункової палати, за допомогою Рахункової палати було повністю впорядковано весь бюджетний процес у використанні публічних фінансів. «Фактично будь-які кроки, які стосуються аудиту внутрішніх фінансів, відбуваються за участі Рахункової палати», - уточнив він і наголосив на важливості набування міжнародного досвіду контролю за фінансами для використання в Україні. У цьому контексті Голова Парламенту назвав співпрацю з Міжнародною аудиторською компанією символічною. 

А.Парубій зазначив, що Україна переживає непрості часи, коли доводиться відбивати російську агресію і разом з тим нам проводити демократичні реформи, будувати сильний і потужний парламентаризм в Україні.

Голова Верховної Ради підкреслив, що для України одним із ключових питань є боротьба з корупцією, витоки якої йдуть ще з радянських часів. Він нагадав, що за останні роки у рамках боротьби з корупцією було створено декілька структур: НАБУ (Антикорупційне бюро), Антикорупційна прокуратура (САП), Національна агенція з питань запобігання корупції (НАЗК), і Антикорупційний суд, який вже починає працювати. 

«Ми глибоко розуміємо, що знаходити корупційні дії - це наслідок, але важливо бачити корупційні ризики ще до затвердження бюджету, запобігати корупції на етапі формування бюджету, - наголосив А.Парубій. - Це власне і є питання Рахункової палати, її роль надзвичайно важлива і вагома, в ній працюють висококваліфіковані спеціалісти, і Рахункова палата має високий авторитет у Парламенту».

На переконання Голови Верховної Ради, найважливіше - виявляти корупційні дії і попереджати суспільство від їх вчинення. «У цьому контексті для українців надзвичайно важливий досвід ОАЕ для вдосконалення нашої роботи», - сказав А.Парубій і наголосив, що уряд також зацікавлений у попередженні корупційних ризиків для того, аби уникнути болючих ударів по авторитету у разі виявлення корупційних дій. «Загальний настрій української влади є - не допускати, виявляти і зупиняти будь-які дії, що матимуть негативні наслідки», - додав Голова Парламенту. 

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан зазначив, що це перший візит до України поважної міжнародної аудиторської компанії, яка об’єднує аудиторські офіси 200 країн світу, що є більше за ООН. «Ми домовились, що спільно попрацюємо у напрямку боротьби з корупцією, у чому є багато напрацювань у ОАЕ, які є світовим лідером у частині боротьби з корупцією», - наголосив він. Наші спеціалісти проходитимуть стажування у ОАЕ для набуття досвіду і використання у боротьбі з корупцією. 

Своєю чергою, доктор Аль Амімі зазначив, що Рахункова палата спільно з Державною аудиторською інституцією ОАЕ підписали меморандум про співпрацю, відповідно до якого українська сторона перейматиме досвід ОАЕ у боротьбі з корупцією і проведенні IT-аудитів. Він також підкреслив, що Україну і ОАЕ об’єднують особливі відносини, зокрема, у політичній, економічній і культурній сферах, та акцентував увагу на професійній співпраці між ОАЕ та Рахунковою палатою. «Наша спільна мета – це збереження фінансів та боротьба із корупцією», - наголосив Президент Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI. Аль Амімі запевнив у наданні будь-якої допомоги та побажав стабільності і подальшого розвитку Україні

 

Довідково:  INTOSAI –незалежна міжнародна організація зовнішнього державного контролю публічних фінансів, що об'єднує вищі органи аудиту (ВОА) країн світу. INTOSAI була створена у 1953 році. На сьогодні до її складу входять ВОА 194-х країн, ще 5 ВОА є асоційованими та 1 афілійованим членами організації. Основне завдання INTOSAI – надання аудиторам усього світу можливості обміну інформацією, що становить спільний інтерес, інформацією щодо сучасних напрацювань у сфері аудиту та застосування професійних стандартів і найкращих методологій.