Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на Міжнародному форумі Центральної та Східної Європи «VIA CARPATIA», наголосив, що на порядку денному дуже важливі питання – питання довіри між елітою і суспільством, питання про ідеальний образ майбутнього, якою має бути ідеальна країна, в якій ми хочемо жити.

За його словами, щоби правильно дати відповіді на них, необхідно пам’ятати про неймовірно викривлене інформаційне суспільство. До того ж, сказав А.Парубій, «існує ще й певна травма бездержавної нації - і це теж велика психологічна травма, яка має багато наслідків для відношення нації до всього, в тому числі  і до влади, водночас, інформаційний світ в цілому інколи просто спотворює реальність до невпізнанності».

Голова Верховної Ради наголосив, що кожного дня інформаційні атаки і «гради» ідуть на уми українців, і це є війна за уми і серця людей. «Існує величезна проблема діалогу і донесення справжньої інформації», - сказав він, висловившись за захист і розвиток здобутого в Україні, за підтримку людей, які за це боролися.

Найважливіше, на думку А.Парубія, - щоб Україна була українською державою. «Тому ми так відчайдушно боролися за мову, і  я хочу подякувати окремо Миколі Княжицькому, тому так відчайдушно боролися за церкву – я вже згадував Петра Олексійовича Порошенка, тому так відчайдушно боролися за декомунізацію, за реформу освіти, за квоти на українські пісні, українське кіно. Бо ми розуміли – Україну ніхто, окрім нас, не збудує», - сказав він.

Для того, аби забезпечити безпеку, зазначив А.Парубій, у нас замало сил, бо нам протистоїть  одна з найбільших мілітарних потуг світу – Російська імперія. «І тому нам надзвичайно важливий шлях в НАТО. Це найвища система безпеки. Щоб гарантувати безпеку нашим громадянам, щоб унеможливити нові голодомори, нові знищення, щоб не лягали наші хлопці, як п’ять років тому. Щоб того не було, ми маємо стати членом Північноатлантичного Альянсу як найвищої системи безпеки не для абстрактної держави, а для кожного українського громадянина, для кожного українського воїна», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

Водночас, щоб збудувати ефективну економіку, забезпечити добробут і високі соціальні стандарти для нашої країни, наголосив А.Парубій, ми маємо стати членом ЄС, великої європейської сім’ї. «Ми нікуди не повертаємось. Ми і творили європейську цивілізацію. Зараз нам важливо стати формально частиною того світу, і це дає відповіді нам на ефективну економіку, на високі соціальні стандарти, на благополуччя наших людей, зрештою, на великі інфраструктурні проекти», - підкреслив Голова Парламенту.

А.Парубій, підсумовуючи програму розвитку України, виокремив три завдання: національну ідентичність, вступ в НАТО як систему безпеки і вступ в ЄС як забезпечення добробуту і високих стандартів для українців.