Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом з Головою Сеймасу Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом та Маршалком Сенату Республіки Польща Станіславом Карчевським провели спільний брифінг в рамках Х Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща «Безпека. Розвиток. Демократія. Сильні разом», яка проходить 7-8 червня 2019 року у Києві.

Голова Верховної Ради зазначив, що на цій Сесії був підписаний заключний документ, в рамках якого було досягнуто домовленості дотримуватись стратегії 2025 і 2027 – стратегії плану України на шляху до ЄС. «Ми визначили, що, власне, цей період – 2025 і 2027– це період великих шансів України на шляху до ЄС», - сказав він і пояснив, що це роки головування Польщі та Литви у Раді ЄС у 2025 та 2027 роках.

«Це вікно можливостей для України для вступу до ЄС», - наголосив А.Парубій і підкреслив, що необхідно розпочати підготовку до цього вже зараз на основі Стратегії ЄС, з урахуванням ініціативи Сейму Литовської Республіки «Україна-2027».

Політик також повідомив, що на цій Сесії МПА було оголошено про створення додаткового, четвертого, комітету у структурі Міжпарламентської Асамблеї Литва-Польща-Україна – комітету з питань безпеки. «Ми узгодили, що координація наших дій з питань безпеки є важливою і актуальною, оскільки гібридні виклики, що стоять перед нашими країнами в обороні від російської агресії є подібними і спільними: зокрема, це інформаційна безпека, це кібербезпека, енергетична безпека, гуманітарна безпека», - сказав він.

А.Парубій підкреслив, що безпека у сьогоднішньому світі - це не тільки зброя і танки – це дуже широкий спектр питань. «Тому ми стали ініціаторами підписання заяви від парламентів країн нашого регіону проти Північного потоку-2», - нагадав він і зазначив, що на цій Сесії МПА було також ухвалено рішення про збільшення парламентаріїв від кожної країни МПА до 12 депутатів.

Від імені парламентів трьох країн також було наголошено на необхідності продовження і збільшення санкцій проти РФ і солідарності на євроінтеграційному напрямку розвитку України.

А.Парубій подякував головам парламентів, парламентам, урядам і народам Польщі і Литви «за неймовірну підтримку, яку відчуває Україна, починаючи з часів Майдану». «Немає більш потужних, щирих і відданих друзів України в світі, аніж Польща і Литва, - підкреслив Голова Верховної Ради України. - Від усього українського народу дякую і за підтримку у попередні роки. Переконаний і вірю, що у нашій подальшій стратегії будемо більш тісніше співпрацювати і спільно наблизимо той день, коли буде мир і безпека на усьому європейському континенті, коли Україна реально стане членом сім’ї європейських народів і європейського співтовариства».

Своєю чергою, Голова Сеймасу Литовської Республіки Вікторас Пранцкетіс зазначив, що основним питанням порядку денного Асамблеї є «безпека усіх наших країн в аспекті України, і саме Україна є предметом нашого інтересу». Говорячи про шлях до одержання Україною членства в ЄС, він зазначив, що, на його думку, український народ поєднаний і готовий продовжувати реформи, які необхідні для одержання членства. «Успіх України – це наш успіх!» - наголосив пан Пранцкетіс.

Також він повідомив, що два дні тому Сейм Литовської Республіки прийняв резолюцію про визнання геноцидом депортацію кримських татар, яка була здійснена Радянським Союзом, та, користуючись нагодою, вручив текст Ухвали Голові Верховної Ради України Андрію Парубію. В.Пранцкетіс підкреслив, що це є продовженням послідовної політики підтримки України Литовською Республікою та важливою заявою у контексті російської агресії.

Маршалок Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський зазначив, що Асамблея відбулася «з дуже добрими результатами, які отримала польська сторона».

«Ми визнали повністю демократичним проведення президентських виборів, і це величезний крок у напрямку побудови демократії в Україні. Також ми цінуємо зусилля заради реформ в Україні», - підкреслив він.

С.Карчевський повідомив, що цього року Польща святкує 20-річчя членства в НАТО та 15-річчя членства у ЄС. У цьому контексті він заявив про повну готовність до того, щоби ділитися з Україною польським досвідом, пов’язаним зі вступом до цих організацій, а також подякував Україні та Литві за спільну декларацію та критичну оцінку Північного потоку-2. «Я дуже радію, що ми маємо тотожну точку зору, маємо тотожне ставлення, таким чином ми будемо разом будувати сильніший Європейський Союз, а сильніший Європейський Союз – це сильніший Європейський Союз з Україною», - наголосив він і окремо відзначив, що вищий рівень безпеки також пов’язаний із членством України в НАТО. Маршалок Сенату Республіки Польща запросив Голову Верховної Ради України Андрія Парубія до Варшави, де відбудеться наступна зустріч.