Для України АПК надзвичайно важливий, адже в агросекторі працює близько 3 млн людей і наша країна є одним із важливих агроекспортерів світу. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав під час ознайомлення з роботою міжнародної виставки «АГРО-2019». Це найбільша агровиставка України та Східної Європи, у якій беруть участь компанії із США, Канади, Німеччини, Польщі, Китаю, Латвії, Білорусі, Італії, Туреччини, Індії. Також 20 областей України представлені експозиціями.

«Україна сама себе забезпечує продуктами АПК, і ми входимо в топ-10, а за деякими позиціями Україна номер 1 у світі за експортом агропродукції», – сказав Глава Уряду.

Декілька років тому Уряд запровадив програми підтримки АПК, які працюють і зараз. «Уряд запровадив програму здешевлення української сільгосптехніки, за якою компенсуємо 25-45%, програму підтримки будівництва нових ферм, закладки садів, зростання поголів’я корів», – нагадав Володимир Гройсман.

За словами Прем’єр-міністра, урядові програми підтримки АПК мають позитивний ефект, зокрема і в збільшенні врожаю.

«У минулому році в Україні зібрали рекордні 70 млн тонн зернових, перед цим – 66 млн тонн. Наступне важливе завдання – переробляти агропродукцію, щоб був максимально задіяний український труд і була додана вартість», – наголосив Володимир Гройсман.

Зазначимо, за 4 місяці цього року український аграрний експорт зріс на 18,6% (порівняно з аналогічним періодом 2018 року). Найбільше агропродукції Україна експортує на ринок Азії, на другому місці – ринок Євросоюзу.

Довідково

У 2019 році Уряд виділяє 5,9 млрд грн на програми розвитку АПК.

Зокрема:

3,5 млрд грн – на підтримку тваринництва;

881,8 млн грн – на часткову компенсацію сільгосптехніки і обладнання.

800 млн грн – на підтримку фермерських господарств;

200 млн грн – на надання кредитів фермерським господарствам;

400 млн грн – на підтримку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними.