Перевагами реформи децентралізації – передачі повноважень та фінансових ресурсів на місця – мають користуватися 100% українців, адже ключова відмінність об’єднаних громад від решти територій – можливість самим мешканцям ухвалювати рішення, які сприяють розвитку, наданню якісних послуг, зміні якості життя. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Що таке об’єднані громади? Це громади, які мають в 5-7 разів більші бюджети. Громади, які можуть давати якісні послуги кожному. Зараз тільки 70% українців користуються перевагами децентралізації. І там є лідерство і відповідальність», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що сьогодні важливо завершити реформу, завершити об’єднання громад і ліквідувати адміністрації, які перешкоджають реформі і бажанню людей жити краще.

«Я знаю, що зараз вже дехто висловлює бажання «підрихтувати» реформу. Я з цим не погоджуюсь. Я проти будь-яких спроб заблокувати реформу», – сказав Глава Уряду.

Довідково 

З початку впровадження реформи – з 2014 року – місцеві бюджети зросли з 70 млрд грн до майже 270 млрд грн. У власність громад передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Змінилася структура бюджетів і система прийняття рішень. Як наголошував Глава Уряду, наступний крок реформи – долучати людей до розпорядження ресурсами і впливу на розвиток. За його словами, вся карта України в 2020 році має бути заповнена кордонами об’єднаних громад – з новими можливостями і системою управління.

У січні поточного року Кабінет Міністрів у рамках продовження реформи представив своє бачення подальшого територіального устрою України. За планом передбачається формування 100 спроможних районів і 1600-1800 спроможних громад, закріплення фінансової самодостатності місцевого самоврядування, формування ефективної системи управління, упорядкування системи державного контролю без дублювання функцій.