Україна визначила, що її майбутнє знаходиться у родині європейських країн, і протягом останніх років вона знаходиться на передовій боротьби за демократію і захист визнаних світом цінностей. Про це в інтерв’ю словацьким ЗМІ сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Словаччина наразі головує в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), і питання мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є одними з пріоритетних. Більше того, у січні поточного року Київ став однією з перших столиць, куди завітав Мирослав Лайчак - Глава словацького МЗС як діючий Голова ОБСЄ.

«Ми вдячні за співпрацю, що вже відбувається, і за підтримку. Сьогодні ми перебуваємо на передовій боротьби за демократію. Нам важливо відновити контроль за своїми кордонами. І наше завдання зробити все, аби ключ до миру в Україні був використаний», - сказав Володимир Гройсман.

Бесіда із словацькими журналістами відбулася напередодні робочого візиту Глави українського Уряду до Словаччини. Володимир Гройсман відвідає Братиславу сьогодні, 16 квітня.

Прем’єр-міністр розповів, що темою його перемовин із владою Словацької Республіки стане політичний діалог, поглиблення економічного та прикордонного співробітництва.

«У нас багато спільних тем. Ми добрі сусіди і добре близькі ментально», - зазначив Володимир Гройсман. Він наголосив, що за 10 місяців минулого року обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Словаччиною перевищив 1 млрд дол. – з позитивним для України сальдо. Наразі Словаччина входить до топ-20 торговельних партнерів України серед країн Євросоюзу. Великий інтерес для обох країн представляють проекти в енергетиці, адже енергетична безпека була і є стратегічним пріоритетом і для України. Так само актуальною є взаємодія у сфері логістики й транзиту товарів, в розвитку добувної промисловості, енергоефективності, підтримці малого та середнього бізнесу, в розвитку регіонального співробітництва.