Запроваджена Урядом України реформа децентралізації дала дорогу новим лідерам, які добре обізнані із ситуацією на місцях, і цей рух треба захистити і закріпити надбанням реформи у Конституції України. Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Я задоволений результатами реформи, які вже маємо. До 2014 року вся система місцевого управління була зруйнована, люди були пригнічені, мільйони хотіли щось змінити у своїх громадах, але не могли цього зробити, адже центральна влада забирала на себе всі повноваження. Я з цим не мирився. Постійно це питання ставив, говорив, що треба змінювати. Врешті, після Революції гідності з’явилася можливість, і я прийшов працювати в Уряд Арсенія Яценюка, аби проводити реформу, - сказав Володимир Гройсман. – Ідея децентралізації в єдиному – дати людям владу на місця. Ця влада перейшла в громади. В 2014 році місцеві бюджети дорівнювали 70 млрд грн, в 2019 – вже 270 млрд грн. Змінилася сама структура бюджету, система прийняття рішень. Наступний крок – долучати людей до розпорядження цими ресурсами, аби люди впливали на розвиток громад. У невеликих громадах це відбувається, у великих місцях потрібні інструменти місцевої демократії. Що потрібно? Закріпити зміни в Конституції. Буду захищати реформу».

Глава Уряду впевнений, що прийняти всі потрібні рішення можна вже найближчим часом – навіть у міжвиборчий період. «Вибори – це можливості. Їх треба використати, аби змінювати систему, - сказав Володимир Гройсман. - Діючий склад Парламенту може зробити низку правильних, системних кроків і закласти фундамент необхідних змін на найближчі 5 років».

Глава Уряду знову нагадав, що принципом роботи має стати єдиний принцип: Україна – це не просто місце на карті. «Це прекрасна європейська країна, яка має всі можливості для європейського майбутнього. Маємо це забезпечити», - додав Глава Уряду.