Президент Петро Порошенко під час зустрічі зі студентами та викладачами Національного університету біоресурсів і природокористування України наголосив, що єдність українців у ці п’ять років дала нам шанс на європейське майбутнє. Водночас  він зауважив, що й раніше, 100 років тому, такі шанси були, але їх  було втрачено.

«Національно-визвольні змагання 1917-1922 років. Тоді Господь теж подарував цей шанс. Більше того, у 1918 році Україна та Польща звернулися до Вселенського Патріархату про автокефалію для незалежної церкви. В 1918 році обидві держави мали абсолютно одні й ті ж самі підстави для того, щоб вийти на результат. В 1924 році Польща автокефалію отримала, а  Україна – ні. Чому? Бо такої держави як Україна в 1924 вже не існувало. Польща існувала, а ми – ні. Бо в Польщі еліта і нація об’єдналися, а в Україні еліта займалася взаємопоборюванням», - констатував Президент.

«Замість того, щоб боронити країну від москалів, вони шукали, як це зараз називають «інформаційні технології» підірвати єдність і стабільність країни зсередини, і наввипередки бігли до москалів - хто перший здасть державу», - нагадав Петро Порошенко.

Глава держави нагадав історію гетьманської столиці - міста Батурин, яке нещодавно відзначало 350 років з моменту заснування. «Та сама ситуація. Мазепа - геній нашого народу, справжній лідер, який життя присвятив створенню Української держави. Як підійшли війська Меншикова до Батурина, що зробила козацька старшина, що зробили полковники? Відкрили двері. Яку ціну заплатила Україна? Вирізали весь Батурин. Не лише козаків, дітей малих, жінок. От яку ціну платить Україна за відсутність єдності», - нагадав Президент.

Глава держави також зазначив, що після 1918 року, у зв’язку із втратою державності Україна пережила низку трагедій і велику кількість жертв: «1932-33 роки – Голодомор. Ціна, яку заплатив мій народ. З лідерів, від яких все залежало, майже ніхто не постраждав. Вони поїхали хто до Берліну, хто до Парижу, мемуари писали. А мільйони українців віддали своє життя, були замордовані і вбиті голодом». Президент також нагадав часи Червоного терору, депортації, повоєнний голод, репресії і переслідування шестидесятників. «Головне – сім поколінь українців були позбавлені майбутнього», - наголосив Петро Порошенко та застеріг від спроб країни-агресора та її п’ятої колони, через «локшину московську, яка ллється зараз потоком олігархічних телеканалів» підірвати нашу єдність.

При цьому Глава держави висловив впевненість, що «українці – відповідальна нація, яка не дозволить себе обманути». «Українці розуміють як висока ставка на виборах, так само як і відповідальність – наша з вами відповідальність», -  наголосив Президент та згадав складні часи 2014 року, коли Україна та українці вистояли.