Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав у четвер, 21 березня 2019 р. колектив Рахункової палати України із першою річницею роботи оновленого складу.

А.Парубій нагадав, що рік тому Верховна Рада України, виконуючи вимоги Конституції та продовжуючи реформу державного управління, обрала новий склад унікального незалежного органу державної влади – Рахункової Палати. За словами Голови Парламенту, він особисто дуже гордий з того, що «мав честь бути причетним до обрання нового складу провідного органу фінансово-бюджетного контролю України». «Рахункова палата цей рік інтенсивно, відповідально і якісно працювала, здійснюючи контроль за належним використанням бюджетних коштів. - сказав він і додав: - Нова держава, яку ми будуємо після Майдану – це не абстракція, а і нові сучасні європейські інституції, серед яких Рахункова палата і ЦВК».

Голова Верховної Ради наголосив, що новий склад ЦВК продемонстрував нову якість роботи і новий рівень механізму взаємовідносин. Зокрема, Рахункова палата здійснює аналіз Державного бюджету, що є однією з її ключових функцій. «Другий рік поспіль ми вчасно проходимо по повній процедурі ухвалення Державного бюджету – максимально ефективно і максимально прозоро. Рахункова палата є співучасником процесу як аналізу, так і виконання бюджету», - сказав він.

А.Парубій підкреслив, що професійна робота цієї інституції дозволяє вчасно ухвалювати бюджет, який дає можливість жити і розвиватись країні, захищати Україну від російської окупації, забезпечувати українську армію.

Голова Парламенту підтримує ініціативу Голови Рахункової палати Валерія Пацкана щодо створення у рамках Міжнародної організації вищих органів аудиту Спецгрупи з аудиту оцінювання завданих збитків і втрат та використання коштів на подолання наслідків військових конфліктів. «Таке рішення є вкрай важливим для України на цьому етапі - держави, яка вже п’ять років зазнає ударів російської агресії. Адже для нас вкрай необхідною є розробка міжнародно визнаної методики для оцінки усіх втрат – прямих та опосередкованих, які понесла Українська держава від військових дій Росії та окупації наших територій. Проводити реформи нам доводиться, тримаючи оборону і підтримуючи українську армію», - наголосив він.

Голова Верховної Ради зазначив, що рік роботи нового складу Рахункової палати дозволив побачити нову стратегію і сучасний підхід до вирішення завдань. «Ми побачили нову, сучасну, європейську, ефективну установу. Це найкраща оцінка за рік діяльності – бачити, як будується фундамент, - сказав А.Парубій. – Я підтримую вас у всіх починаннях».

Голова Парламенту привітав колектив з річницею і висловив подяку Голові Рахункової палати – Валерію Пацкану. «Спільно ми зробимо ще багато кроків і спільних дій для утвердження потужної Української держави», - підкреслив А.Парубій.