Вся карта України в 2020 році має бути заповнена кордонами об’єднаних громад – з новими можливостями і системою управління. І це буде колосальний ривок у розвитку усієї країни. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він сказав, що зараз в Україні завершується етап добровільного об’єднання громад – в рамках реформи децентралізації. Перевагами та можливостями реформи користуються вже 70% українців, які живуть в нових умовах.

«Завдання: в 2020 році завершити процес об’єднання, аби всі громади були повноцінними. Аби ми дивилися на карту і Україна була в об’єднаних громадах, в які ми привели ефективну систему управління, фінансові ресурси. Тоді ситуація буде краще. Це буде колосальний ривок. Я дивлюся на це з професійної точки зору», - сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що відстоював ідеї реформи задовго до її впровадження. Причому в той час основним аргументом на користь змін була хибність існуючої на той момент моделі управління та місцевого самоврядування. Саме через це вона стала причиною занепаду в усіх сферах життя – від системи охорони здоров’я до дорожнього господарства.

«Ми ж змінили ситуацію з точки зору можливостей. І тепер щороку ситуація буде краще», – сказав Володимир Гройсман.

Довідково


23 січня Кабінет Міністрів України в рамках посилення можливостей місцевого самоврядування ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також активний розвиток форм місцевої демократії, коли жителі можуть висловити свою думку з різних питань не від виборів до виборів, а повсякчас. Метою нового етапу є запровадження і закріплення змін до 2020 року – аби провести місцеві вибори вже на новій законодавчій та територіальній основі. Зараз в Україні сформовано 876 спроможних громад, місцеві бюджети зросли на порядок – до майже 234 млрд грн. У власність громад передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Новий етап передбачає формування 100 спроможних районів і 1600-1800 спроможних громад, закріплення фінансової самодостатності місцевого самоврядування, формування ефективної системи управління, упорядкування системи державного контролю без дублювання функцій.