Шановні воїни!

Дорогі добровольці!

Як Президент, як Верховний Головнокомандувач щиро вітаю вас із Днем українського добровольця!

Цей день нагадує нам про нещодавні, але вже історичні події, учасниками яких ми з вами були і є. У лютому 2014 країна перебувала в травматичному шоці від брутального розстрілу Небесної сотні. Але вірилося, що найстрашніше вже позаду. Попереду ж, думалося, – мир і відродження демократичної, європейської, української України.

Тоді ми ще не знали, що смерті мирних людей не остання трагедія, а перша кривава спецоперація в російській військовій агресії. «Зелені чоловічки», окупація, а потім і анексія Криму, проросійські провокації на Донбасі. Ворог завдав підлого удару в найскладніший для нас перехідний період, коли нова демократична влада тільки намагалася взяти ситуацію в країні під контроль.

Кремль був абсолютно впевнений в успіхові свого бліц-кригу. Там знали, що українська армія розкрадена, зруйнована зсередини й практично небоєздатна. Нічого дивного, адже руйнація Збройних сил України протягом тривалого часу відбувалася саме під керівництвом російських кураторів.

Та коли у березні 2014 року стало ясно, що розпочинається війна, що під загрозою наша незалежність і що Україна практично безборонна, трапилося те, чого ворог ніяк не очікував: український народ миттєво самоорганізувався. А сотні Самооборони Майдану вирішили взяти на себе відповідальність за захист Вітчизни. Так виник масовий добровольчий рух, який став основою і рушійною силою нового українського війська. Саме 14 березня 2014 року понад п’ять сотень бійців-добровольців прибули на полігон в Нові Петрівці Київської області, що й стало початком славного бойового шляху першого добровольчого батальйону. Добре пам’ятаю той день, бо мав честь тоді бути серед вас.

У короткий термін студентам і науковцям, бізнесменам і робітникам, лікарям і митцям довелось перетворитися на професійних солдатів. Добровольчі батальйони вступили в бій з російськими інтервентами та їхніми місцевими колаборантами.

Особовий склад батальйону серед перших увійшов до Слов’янська, захопивши штаб сепаратистів та арсенал озброєння. Залучався до бойових операцій в Красному Лимані, Бахмуті, Попасній, Дебальцевому, Станиці Луганській, Вуглегірську, Мар’їнці, Авдіївці та в інших місцях. 162 бійці вашого підрозділу нагороджено державними нагородами. 23, на жаль, посмертно.

Серед них — Герой України генерал Кульчицький. В критичний для долі держави момент опинившись в епіцентрі подій, взяв на себе тягар відповідальності за формування боєздатних підрозділів новоствореної Національної гвардії України. Суворий час вимагав саме таких людей, спроможних поєднати професійну компетентність, бойовий досвід, глибокий патріотизм, відданість присязі, надзвичайну особисту хоробрість. Прошу схилити голови перед світлою пам’яттю усіх полеглих героїв, та вшанувати їх хвилиною мовчання.

П’ять років тому своїм першочерговим завданням визначив негайне відродження армії. І ось тепер українське військо входить до числа найкращих армій континенту. Його боєздатність зростає щодня. І тижня не минає без повідомлень про отримання нею нової зброї, створеної на українських оборонних підприємствах. Ми підвищуємо забезпечення й зарплату нашого солдата й офіцера. Активно запроваджуємо стандарти НАТО й навчаємося у західних партнерів. А сьогодні вже й наші партнери вчаться на нашому бойовому досвіді.

Колишні добровольчі підрозділи тепер інтегровані до лав Збройних Сил або Національної гвардії. Вони добре підготовлені, вишколені та оснащені. Зараз лечу на фронт, щоб відвідати один із таких підрозділів.

Держава дбає про захист українського народу, постійно підвищуючи боєготовність та бойову міць усього силового блоку. Ніколи не повторимо помилок минулого, адже саме послаблення армії створило ґрунт для агресії проти України. І ми ніколи не забудемо подвигу добровольців. Бо немає міри глибини нашої вдячності тим, хто одним з перших пішов у бій, і дав всій Україні найцінніше на той момент — час. Перші — завжди найвідважніші. Низький вам уклін!

Вітаю вас із п’ятою річницею створення вашого славетного підрозділу. Вітаю вас із Днем українського добровольця!

Від імені всього Українського народу дякую вам за ваш ратний подвиг і за службу Вітчизні.

Слава Україні!