На Вінниччині 15-16 березня  проходило навчання голів студентських самоврядувань  - форум «Можливості ОСС. Версія - перезавантаження!». Сьогодні у  молодіжному центрі «Квадрат» зі студентською молоддю спілкувався голова  Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, який взяв участь у панельній дискусії на тему «Взаємодія ОСС з органами влади та вплив на прийняття рішень».

В обговоренні питань взаємодії студентських рад із органами влади  також взяли участь: заступник голови ОДА Ігор Івасюк, директор Департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, генеральний директор ТОВ «Вінницька промислова компанія» Алла Власюк та голова правління ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат», радник голови ОДА Дмитро Чаленко.

Принагідно згадуючи власні студентські роки, голова ОДА у невимушеній розмові розповів студентським лідерам про діяльність органів влади Вінниччини, про економічні успіхи області, основні досягнення та виклики.

Валерій Коровій  підкреслив, що від активної позиції молодих людей, їх готовності змінювати світ і змінюватись самим залежить майбутнє України, її добробут  та місце у світі.

«Світ змінився, економічні реалії відрізняються від тих, в яких жили ваші батькиНа ринку праці сьогодні створене конкурентне середовище, а це може означати тільки одне: рівень заробітної плати робітників має зростати, щоб уникнути відтоку кадрів. На Вінниччині це питання вирішується комплексно – тільки у 2018 році в області було створено понад 3 тисячі робочих місць. Середня заробітна плата теж значно зросла. Кілька останніх років  місце Вінницької області за рівнем заробітної плати серед регіонів України було  десь у третьому десятку, проте, вже в січні 2019 року ми займаємо 9-те місце за рівнем середньої зарплати, залишивши позаду таку промислову область, як Одеська »,- зазначив голова ОДА.

Валерій Коровій  ознайомив студентство із інвестиційними проектами, які здійснюються в області, поділився стратегічними планами на найближчу та далеку перспективу.

«Вам потрібно стати успішними: комфортно себе почувати у сім’ї, в соціумі, мати цікаву і високооплачувану роботу»,- підкреслив очільник області.-  А завдання влади якраз і полягає у створенні умов для такого комфортного існування».

Голова ОДА сформулював основні принципи, які дозволять молодим людям  досягти кар’єрного успіху, серед яких вивчення іноземних мов, невтомність і працездатність: «Не бійтеся змінюватись, пробуйте щось нове і незвідане і не дозволяйте Душі  лінитись: вона повинна невтомно трудитись»,- підсумував Валерій Коровій.

Під час  роботи форуму його учасники  також обговорювали питання  про роль органів студентського самоврядування відповідно до Закону України «Про вищу освіту»; про фінансування студентських рад, написання  проектів та розрахунок кошторису. Також організаторами заплановано проведення  «круглого столу» з головами ОСС.

Для довідки:

Консультативно-дорадчий орган «Студентська рада Вінниччини» при голові ОДА створено розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 08 листопада 2017 року №787 , до його складу включено представників закладів вищої освіти області І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації. До складу СРВ входить 68 представників.

Велику увагу Студентська рада приділяє міжнародній співпраці у молодіжній сфері. У 2018 році реалізовано 4 молодіжних обміни з Республікою Польща.

Одна із можливостей делегатів Студентської ради Вінниччини – стажування в органах державної влади, місцевого самоврядування та районних державних адміністраціях.

З метою створення умов для забезпечення суб’єктності молоді у формуванні та реалізації молодіжної політики, а також забезпечення ефективної діяльності органів студентського самоврядування, до програми «Молодь Вінниччини» внесено зміни та затверджено «Порядок використання коштів обласного бюджету для призначення та виплати щомісячних іменних стипендій облдержадміністрації та обласної Ради членам Президії Студентської ради Вінниччини» (рішення 37 сесії обласної Ради 7 скликання від 05.03.2019 №770). Так, голова Студентської ради, його заступники, секретар та голови комітетів консультативно-дорадчого органу отримуватимуть щомісячну іменну стипендію в розмірі 800 грн.

За час існування Студентської ради Вінниччини спільно з ОДА вдалося реалізувати низку заходів а саме:

  1. Соціальний проект до дня Святого Миколая для дітей із малозабезпечених родин.
  2. Проект «Вінницька регіональна студентська республіка», який на меті мав продемонструвати, що таке виборчий процес та формування демократичного суспільства.
  3. Проект «Об‘єднані любов’ю» - соціальний проект для дітей сиріт та дітей позбавлених піклування.
  4. Проект пільгового перевезення - проект охоплює 23 тис. студентів Вінницької області і знаходиться на завершальному етапі, по підготовці для затвердження сесією обласної ради. 

Голова Студентської ради Вінниччини є членом колегії Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

Студентська рада Вінниччини під керівництвом Олександра Мельника увійшла в каталог «Кращі практики молодіжної роботи України у розділі «Розвиток механізмів забезпечення участі молоді вжитті громади».

Представники Студентської ради Вінниччини активно долучаються до реалізації молодіжної політики в області, обласного бюджету.

Протягом січня – березня цього року розпочато низку заходів а саме:

  1. Майстер – клас з надання першої домедичної допомоги;
  2. Форум «Можливості ОСС. Версія -ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ»;
  3. Перегляд кінострічок мовою оригіналів «Teaparty»;
  4. Благодійні заходи
  5. Проект «Posyti» з видатними особистостями;
  6. Створено «Академію волонтеріату» тощо.