Президент Петро Порошенко під час Ради регіонального розвитку Донецької області наголосив, що російська агресія, анексія Криму, поширення «русского мира» і економічна блокада завдали значної шкоди Україні, і особливо Донбасу.

«Самі донеччани почали найгостріше відчувати наслідки. Під час цієї війни область втратила величезну частину свого промислового потенціалу. Вам же не треба розповідати як там зараз функціонує промисловість? Варвари – вирізали все на металолом, що могли – демонтували і перевезли обладнання в Росію. Захопили їх (підприємства - ред.), віджавши у реальних власників. Окупанти зруйнували тисячі житлових будинків, зруйнували дороги, водо- і газогони.Припинили свою діяльність десятки промислових підприємств, зруйновано логістику, яка розвивалася довгі і довгі роки, куди вкладалися величезні гроші», - підкреслив Глава держави.

Президент наголосив, що Донецьк і Донецька область були повністю зруйновані, і це був план Путіна, від якого постраждали, в першу чергу російськомовні українці. Глава держави підкреслив, що українці вистояли, влада вивела економіку з піке, компенсувала значну частину втрат, було наповнено золотовалютні резерви, в тому числі за рахунок коштів МВФ, і спрямовані на підтримку стабільності курсу національної валюти та фінансового сектору. Вагомий внесок у економічне зростання України зробили підписання і реалізація Угоди про асоціацію з ЄС та про зону вільної торгівлі. Зокрема, в Донецькій області частка ЄС в експорті складає 51%. «Ми стали важливим партнером і союзником ЄС. І це надійний ринок», - наголосив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що після агресії РФ у Керченській протоці проти українських кораблів, які в рамках звичайної ротації прямували з Одеси до Маріуполя, Україна звернулася до ЄС з проханням запровадити «азовський пакет» санкцій і допомогти Азово-Чорноморському узбережжю України, в тому числі портам Маріуполя і Бердянська. «Стільки іноземних гостей як зараз, у вас точно ніколи не було. Бо кожного міністра, кожного єврокомісара ми просимо – приїжджайте і подивіться, що Маріуполь потребує особливої уваги Президента України, і він демонструє цю увагу, і ЄС», - зауважив Петро Порошенко.

«Євросоюз за результатами візиту оціночної місії зараз розглядає варіанти конкретних заходів підтримки. Ми розробили програму підтримки Маріуполя», - наголосив Президент та додав, що європейська підтримка буде спрямована на визначені напрямки.

«Це така реакція наших партнерів на агресивні дії Росії», - підкреслив Президент.

Крім того, за його словами, дуже важливо, що буде моніторинг щодо перекриття доступу до портів комерційним кораблям. «Ми ставимо питання про розгортання постійної місії СММ ОБСЄ в Керченській протоці. Бо ця зупинка і окупація Азовського моря завдає страшенних збитків економіці приморських областей і України в цілому», - підкреслив Петро Порошенко.

«Програма ЄС для сходу України – програма відновлення і зміцнення миру та урядування - вартістю 25 млн євро. Ще 10 млн на підтримку нашої країни після акту агресії», - розповів Глава держави. За його словами, це проект Європейського інвестиційного банку, який називається «Надзвичайна кредитна програма відновлення сходу України» і коштує 200 млн євро, з яких вже затверджені проекти від Донецької області.

За його словами, мільйони євро і доларів спрямовуються від урядів Німеччини, Японії, Канади, Швейцарії, Польщі, Литви, Естонії інших. Глава держави наголосив, що на кожній зустрічі з керівництвом іноземних країн піднімає питання допомоги Маріуполю і Донбасу.

Президент привітав присутність на зустрічі представників агенції Організації Об’єднаних Націй, зауваживши, що на переговорах з Генсеком ООН Антоніу Гутеррішем обговорював можливість збільшення допомоги, в тому числі і гуманітарної. Глава держави відзначив обсяги допомоги представників МКЧХ, країн ЄС, USAID: «Тих, хто разом з нами створює справжню вітрину вільної України тут, на сході».