Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч із делегацією Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії на чолі з Головою Парламентської групи дружби з Україною Джоном Віттінгдейлом. Члени делегації планують відвідати передову у Приазов’ї.
Учасники зустрічі обговорили шляхи покращення взаємодії між Україною і Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії на міжпарламентському рівні та обговорили ситуацію, що склалася в акваторії Азовського і Чорного морів, питання щодо спрощення візового режиму.

Голова Парламенту подякував членам делегації за значну підтримку України у складний для неї час і назвав групу дружби під керівництвом Дж.Віттінгдейла «потужним осередком, який об’єднує депутатів у Парламенті у підтримці України».
А.Парубій зазначив, що за останній рік безпекова ситуація в Україні погіршилась: «Атака російської армії на українські кораблі – це акт відкритої, неприхованої агресії, який виявив показати бажання Путіна показати, що Азовське море - це його внутрішнє море». 

За його словами, для України зараз є важливе завдання – «це повернення українських моряків додому, до своїх родин, і повернення українських кораблів». «Для нас дуже важливе посилення санкцій проти Росії з вимогою звільнити українських моряків», - сказав він і подякував за прийняте рішення Уряду Британії підтримати Україну з метою зміцнення її оборонної спроможності та розширення програми «Орбітал» з підготовки морських піхотинців і сил спеціального призначення. Також, зазначив А.Парубій, дуже важливе символічне значення матиме захід британського корабля в українські порти. «Це показує солідарність вільного світу з Україною у нашій боротьбі за незалежність», - сказав він і додав, що Путін розуміє лише мову сили, на жаль.
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що поїздка британських парламентаріїв на передову додасть ще більше аргументів, аби переконати Парламент Британії у підтримці України і необхідності посилення санкцій проти агресора – Російської Федерації.

Голова Парламенту назвав однією з найбільших проблем берегову лінію Приазов’я. «Найбільш імовірна ланка для відкритої агресії з боку Росії - це берегова лінія Азовського моря», - сказав він і нагадав, що воєнний стан було введено для приведення у бойову готовність збройні сили України. Також, за його словами, важливим було ухвалення закону про прилеглу зону, який створює більш ефективну оборону, чітко визначає берегову лінію і регламентує особливості використання збройних сил.
А.Парубій зазначив, що перекриття Росією Азовського моря має на меті нейтралізувати українські морські порти. У цьому контексті він повідомив, що німецькі депутати запропонували проведення торгівельних суден разом з воєнними кораблями через Азовське море у Маріуполь для демонстрації, що це нейтральні води. 


Своєю чергою, Джон Віттінгдейл і Майкл Феллон подякували за запрошення і зустріч та висловили зацікавленість у відвіданні Маріуполя та Бердянська. Майкл Феллон підкреслив, що Велика Британія підтримує санкції проти Російської Федерації і виступає проти мілітарної політики Росії. «Маріуполь має залишитися активно працюючим портом. Мають бути регулярні рейси», - сказав він і уточнив, що військова присутність у Чорному морі, заходи у порти Одеси необхідні для того, щоб Росія відчувала, що Азовське - це море, а не внутрішнє озеро. 

Учасники зустрічі обговорили також можливі шляхи допомоги Україні, зокрема постачання необхідного обладнання, розвиток інфраструктури прилеглого до Азовського моря регіону тощо.

А.Парубій наголосив на важливості підтримки з боку Великої Британії, зокрема, і у створенні об’єктів інфраструктури та постачання технологічного обладнання, захисних приладів. «Переконані, що Британія була і буде найбільшим стабілізуючим фактором у Причорноморському регіоні», - підкреслив він. 
Голова Парламенту, торкаючись питання щодо спрощення візового режиму, зазначив, що «це один із бар’єрів, який заважає комунікувати у тій мірі, аби реалізувати наш потенціал співробітництва». 

А.Парубій відзначив також активну роботу народних депутатів України О.Рябчина та С.Заліщук , які ефективно налагоджують контакти з британськими парламентаріями для покращення співпраці між Україною і Великою Британією.