Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи засідання Погоджувальної ради в понеділок, привітав всіх з утворенням в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви.

«У суботу, 15 грудня, відбувся довгоочікуваний Помісний Православний Собор, і ми отримали нашу омріяну Українську Помісну Православну Церкву. Я пишаюся тим, що на запрошення Вселенського Патріарха Варфоломія був учасником цього історичного Собору», - заявив Голова Верховної Ради України.

Цей Собор, нагадав А.Парубій, став наслідком Звернення Верховної Ради України до Вселенського Патріарха Варфоломія від 16 червня 2016 року: «Ще в червні 2016 року ми прийняли звернення Верховної Ради України до Вселенського Патріарха Варфоломія. Згодом, у листопаді 2016 року, я від Верховної Ради провів зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм, і ми по детально тоді обговорили з ним стратегію утворення Помісної Православної Церкви в Україні. Була створена комісія, яка вивчила всі необхідні для цього питання і дійшла висновку, що Українська Церква має бути».

 Голова Парламенту висловив подяку усім учасникам цього Собору: «Минуть роки, а ми будемо згадувати цей історичний день. Вітаю новообраного Предстоятеля Помісної Української Православної Церкви - митрополита Епіфанія і бажаю йому наснаги у його служінні».

  Також Голова Верховної Ради України висловив подяку Вселенському Патріарху Варфоломію за опіку над українським народом, за його мужність і молитви, оскільки, сказав А.Парубій, «важко уявити той неймовірний тиск, який Москва здійснює на Вселенського Патріарха Варфоломія».

   «Окрема подяка Екзархам Вселенського Патріарха Варфоломія в Україні: Владикам Емануїлу, Даниїлу та Іларіону, які зробили неймовірно важку справу. І їхня роль під час Собору була дійсно визначальною і стабілізуючою.
Після Собору я провів зустріч у Парламенті з Екзархами і нагородив їх Почесними Грамотами Верховної Ради України», - повідомив Глава Парламенту.

   А.Парубій разом із тим поінформував присутніх про те, що через Екзарха Вселенського Патріарха, митрополита Емануїла, йому було передано запрошення Вселенського Патріарха Варфоломія прибути на Фанар 6 січня, щоб стати свідком передачі Томосу про автокефалію Помісній Православній Церкві в Україні.

А.Парубій підтвердив своє запрошення Всесвятійшого Патріарха Варфоломія прибути до України і виступити у Верховній Раді України. «Я переконаний, що ми маємо гідно пошанувати цю видатну, мужню особистість, яка назавжди вписана в історію України», - наголосив А.Парубій.

    «Питання Автокефалії Православної Церкви в Україні - це питання, яке вийшло далеко за межі релігії. Це питання національної безпеки. Ми назавжди розірвали московські духовні пута. Росія  - країна агресор - вже не має монопольного права втручатися у духовне життя православних українців», - підкреслив Голова Верховної Ради України А.Парубій і наголосив: «День Помісного Собору – це ще один день утвердження незалежності Української держави».