Позиція Уряду Японії щодо засудження російської агресії проти України, невизнання анексії Криму і щодо всебічної підтримки Києва на шляху захисту своїх прав на міжнародній арені та внутрішнього реформування буде незмінною. Про це сказав Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зустріч відбулася з нагоди завершення дипломатичної каденції Посла в Україні.

«Я приїхав в Україну одразу після Революції Гідності. Японія завжди захищала принципи територіальної цілісності України, засуджувала анексію Криму і агресію на Донбасі. Запевняю, що і надалі ця позиція буде незмінною», - сказав дипломат.

«Ми завжди відчували і відчуваємо підтримку Японії – і політичну, і економічну. Нам треба і надалі розвивати теплі взаємини, адже маємо багато перспективних сфер для взаємодії», - зазначив у свою чергу Володимир Гройсман.

Довідково

Навесні 2014 року Японія стала однією з перших країн, які визнали загрози російської агресії. В березні 2014 року МЗС Японії оприлюднило заяву, в якій закликало Кремль виконати положення міжнародного права, зокрема, Угоди про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України, поважати суверенітет і територіальну цілісність України. Тоді ж Японія приєдналася до заяви «Великої сімки» із засудженням дій Росії щодо України, а також ухвалила рішення щодо запровадження санкцій проти РФ, які були посилені протягом 2014 року.

Протягом останніх чотирьох років Уряд Японії виділив фінансову допомогу Україні - у розмірі понад 1,7 млрд доларів США. Окремо виділено понад 40 млн доларів США безвідплатної прямої допомоги на проекти відбудови східних регіонів України та реабілітації постраждалого населення.

Розвиток взаємовигідної торговельно-економічної співпраці також залишається важливим пріоритетом на порядку денному відносин двох країн. Прямі іноземні інвестиції з Японії в Україну, станом на 1 липня 2018 р., становили 144,2 млн доларів США. А з урахуванням прямих інвестицій філій японських корпорацій, розташованих в Європі, японські інвестиції в економіку України сягають 300 млн доларів США.

Одним з перспективних напрямів співпраці України та Японії є реалізація великих інфраструктурних проектів.