Кабінет Міністрів України планує активно розвивати ініціативи з підтримки народжуваності та материнства в Україні. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи хід виконання урядової ініціативи надання «пакунка малюка» новонародженим українцям.

Ініціатива «Пакунок малюка» стартувала як великий соціальний проект з вересня поточного року в рамках державної програми створення сприятливих умов для розвитку дитини, забезпечення рівного розвитку для дітей, зміцнення інституту сім’ї та формування системи відповідального батьківства. Це новий формат безповоротної допомоги від держави незалежно від регіону проживання або рівня матеріальної забезпеченості для кожного новонародженого українця. Отримання «пакунка» не впливає на отримання грошової виплати. Ініціатива є пілотним проектом. І саме тому сам набір пакунка може і буде переглядатися з огляду на побажання батьків.

«Головна ідея полягає в тому, щоб підтримати народжуваність в Україні. Українців має ставати більше. Але для цього маємо створити належні умови - підтримку материнства, яка з перших годин є дуже корисною. Будемо розвивати ці ініціативи надалі», - сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що до кінця року кількість подарованих пакунків малюка становитиме не менше 100 тис. «Будемо продовжувати далі робити все, щоб підтримувати народжуваність в Україні, це важливий пріоритет», - додав Прем’єр-міністр.

Глава Уряду також звернувся до місцевих органів влади з проханням координувати роботу і забезпечити виконання ініціативи на місцях. Одночасно Володимир Гройсман нагадав, що з січня наступного року стартує програма державної підтримки сімей з дітьми – «Муніципальна няня». За планом, держава відшкодовуватиме батькам частину коштів за оплату праці няні. Таким чином, батьки зможуть працювати і мати послугу по догляду за дитиною, а няні – офіційне працевлаштування.

Довідково

З вересня поточного року пакунок малюка отримали вже 71 870 дітей, що становить майже 99% від загальної кількості народжених в цей період. У Києві пакунки малюка отримали понад 6,6 тис. дітей. «Пакунок малюка» – це дитячий набір із 25 необхідних товарів, в тому числі підгузків, засобів догляду, дитячої косметики та одягу.