Голова Верховної Ради Андрій Парубій у п’ятницю, 7 грудня, взяв участь у відкритті тематичних заходів, що відбувались у Парламенті з нагоди 70-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини.

Звертаючись до гостей та учасників події, Голова Парламенту зазначив, що проголошення 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН «головного правозахисного акту сучасності» відбулося після жахіть Другої світової війни, коли нації світу, побачивши трагедію і жахливі злочини цієї війни, разом підтримали і узгодили Загальну декларацію прав людини. «У ній передбачалося, що честь, гідність, права людини є найвищою цінністю. І ніхто не має права їх порушувати, ніхто не має права їх ігнорувати», - сказав А.Парубій.

«Загальна декларація прав людини – це маніфест людяності і демократії, це документ про цінності, сприйняття і дотримання яких повинно убезпечити людство від трагедій, геноциду, нових воєн», - наголосив Голова Верховної Ради, та у зв’язку із цим назвав характерним, що «делегація Радянського Союзу не підтримала цю Декларацію, не підтримала цю позицію». «Не випадково в Російській Федерації, яка є спадкоємцем Радянського Союзу, ми до сьогодні бачимо порушення прав людини», - зазначив Андрій Парубій і додав, що питання порушення цих прав нині особливо актуальні на окупованій частині нашої країні – в Криму і окупованих районах Донецької і Луганської областей.

Голова Верховної Ради підкреслив складність умов, у яких знаходиться нині українська держава, перебуваючи «у війні, відбиваючи російську агресію» «Перед нами стоять дуже великі виклики – перед державою, і в тому числі, перед Верховною Радою України. Нам доводиться одночасно забезпечувати права і свободи наших громадян, і одночасно відбивати російську агресію, що завжди є складно - в цих умовах і діяти, і працювати», - зазначив він.

Тим не менше, за словами А.Парубія, «українська держава в усіх проявах демонструє повагу до прав і свобод людини». «Коли після чергового акту агресії Російської Федерації у Керченській протоці, в Азовському морі, було прийняте рішення про введення воєнного стану в десяти областях (України – прим.), я як Голова Верховної Ради України вніс постанову про призначення виборів Президента, щоби будь-які свободи і демократичні процедури, які є в нашій країні, не були порушені навіть у випадку активних агресивних дій Російської Федерації», - поінформував він на підтвердження тези про дотримання Україною прав громадян у складний для неї час.

Андрій Парубій також нагадав, що під час свого перебування на посаді Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, на початку агресії Російської Федерації у 2014 році, «коли агресор зайшов на нашу землю, нами були прийняті усі можливі рішення для того, щоб не перешкодити процесу проведення і президентських, і парламентських виборів». «Цим була обумовлена тоді форма, яку ми запровадили – АТО, єдина форма, яка дозволяла і мобілізувати війська, і не переривати юридичні процедури. І на тому твердо стоїть і українська держава, і на тому стоїть Верховна Рада України», - наголосив Голова Парламенту.

Він подякував Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин за організацію тематичних заходів як «майданчика для обговорення, диспутів і рекомендацій щодо тих рішень, які необхідно прийняти Верховній Раді, визначення пріоритетів і прерогатив нашої спільної діяльності по забезпеченню прав людини, забезпеченню гідності і свобод людей, демократичних процесів у нашій державі». Андрій Парубій також висловив упевненість, що «сьогоднішні збори стануть черговим етапом по виробленню спільної стратегії і тактики наших дій - і як держави, і як Верховної Ради України, адже дотримання прав людини творить гідність, а гідність творить майбутнє».

*У тематичних заходах з нагоди відзначення 70-річчя Захоальної декларації прав людини взяли участь координатор системи ООН, Координатор з гуманітарних питань і Постійна представниця Програми Розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані, Голова Моніторингової місії ООН в Україні Фіона Фрейзер, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова, Перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова, представники провідних правозахисних громадських організацій та благодійних фондів України (Українська Гельсинська спілка з прав людини, Кримська правозахисна група, «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля», «Восток-СОС», «Інсайт», Центр інформації про права людини, «Національна асамблея людей з інвалідністю», «Тінерджайзер», Український інститут з прав людини тощо).