Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пропонує обговорити і закріпити на законодавчому рівні нові принципи побудови адміністративно-територіального устрою України, який стимулював би розвиток територій і зберігав баланс повноважень органів місцевого самоврядування та державного контролю. Своє бачення змін Глава Уряду представив під час круглого столу з питань реформи місцевого самоврядування.

«Адміністративно-територіальний устрій. Тут треба наводити порядок, ліквідувати недосконалості, запровадити ефективну логічну систему управління державою, коли кожна територіальна одиниця сама по собі спроможна», – сказав Володимир Гройсман.

Прикладом успіху, за його словами, є ті об’єднані громади, які отримали можливості розвивати свою територію, інфраструктуру. І зараз потрібно закріпити цей процес.

Що пропонує Уряд? Як пояснив Прем’єр-міністр, йдеться про формування трирівневої структури – громада, район, регіон. «Ефективна система самоврядування, фінансові гарантії і формування інституту префектів – а саме державного нагляду і контролю. Баланс повноважень та відповідальності має бути збережений», – сказав Володимир Гройсман.

Ефективність системи самоврядування передбачає формування спроможних рад та виконавчих комітетів. Фінансова самодостатність – закріплення принципів повсюдності, субсидіарності і адекватності повноважень наявним фінансовим ресурсам.

А префект стане представником державної влади на території, отже, відповідатиме за координацію і комунікацію центральної влади з місцевим керівництвом, за впровадження державних програм і державної політики на місцях, а також слідкуватиме за відповідністю актів місцевої влади принципам Конституції та законодавства країни.

«Це буде гарантією нових можливостей і незворотності реформи. А гаяти час, в тому числі через блокування створення ОТГ з боку керівників районів чи областей, тільки тому, що хтось «пригрів» тепле місце, – неприпустимо», – сказав Володимир Гройсман.