4 грудня, під час засідання 36 позачергової сесії обласної Ради депутати розглянули проект рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік».

В основу розрахунків покладено показники, доходів, видатків та обсяги міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, розраховані Міністерством фінансів України на 2019 рік та враховані в проекті Закону України «Про державний бюджет на 2019 рік».

Загальний обсяг обласного бюджету склав понад 10 млрд грн, у тому числі, доходи загального фонду бюджету визначено у сумі 9 млрд 376 млн грн, доходи спеціального фонду бюджету – у сумі 1 млрд 231 млн грн, з них бюджет розвитку у сумі 50 тис. грн.

«Бюджет 2019 року підготовлений за усіма пропозиціями розпорядників коштів, постійних комісій обласної Ради та громадськості, – зазначив директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський. – Обласним бюджетом на наступний рік передбачено суттєве підняття заробітних плат працівникам комунальних закладів, зокрема, закладів охорони здоров’я. Рівень надходжень з державного бюджету зменшується, а рівень доходів збільшується. Загалом змінилася економічна структура держбюджету.  Головний фінансовий документ області передбачає зростання мінімальної заробітної плати на 12%, її розмір передбачається 4 173 грн».

Обласний бюджет покликаний вирішувати такі основні задачі, як: доступність та якість послуг для населення, розвиток бізнесу та залучення інвестицій, соціальний захист громадян.

Обласний бюджет забезпечуватиме функціонування бюджетних закладів та установ області. Ним передбачена виплата заробітної плати, оплата за енергоносіїв та комунальних послуг, придбання медикаментів та продуктів харчування для закладів медичного і соціального спрямування.

Також в проекті передбачено фінансування низки соціально важливих програм.

Депутати заслухали усіх доповідачів, внесли свої зміни та доповнення й затвердили головний фінансовий документ Вінниччини на 2019 рік 67 голосами «за» з 70 присутніх в залі. 

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій після затвердження проекту рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік» подякував депутатам усіх фракцій за консолідовану роботу та прийняте важливе рішення для області, яке в перспективі матиме вагомий вплив на розвиток Вінниччини. Він також зазначив, що усі профільні департаменти, розпорядники коштів, постійні комісії обласної Ради працюють над максимальною прозорістю та відкритістю формування обласного бюджету.