Президент Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» наголосив на тому, що воєнний стан в Україні запроваджено для законодавчого захисту дій українських військових. Цей правовий режим не обмежуватиме конституційних прав і свобод українських громадян, в тому числі і права на вибори, підкреслив Президент.

«Для чого в Україні запроваджується воєнний стан? Є дві моделі (дій в умовах такого правового режиму – ред.). Перша – обмежити конституційні права і свободи. Так роблять диктатори. Є чи немає для цього підстави – з цього починають. Є друга модель – захистити українського воїна. Захистити законодавчо, надавши йому право застосовувати зброю за межами операції Об’єднаних сил, де зброя застосовується на підставі закону про деокупацію Донбасу. Захистити його конституційно. І надзвичайно скоротити час на можливу реакцію у випадку широкомасштабної наземної російської агресії», - зазначив Глава держави.

Президент особливо підкреслив, що під час обговорення цього питання у Верховній Раді, задля припинення різноманітних інсценуацій, він звернувся до Голови Парламенту Андрія Парубія винести на голосування ще одне питання – про призначення дати виборів Президента України.

«Бо що це таке? З одного боку, питання нашої державної безпеки – це питання захисту суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, яке робить українське військо. Але з другого боку – це захист свободи і демократії. В тому числі, конституційних прав і свобод громадян. В тому числі, права на вибори», - підкреслив Петро Порошенко.

«Тому я як Президент гарантую – вибори відбудуться 31 березня 2019 року. І не буде жодних причин для того, щоб їх переносити», - підкреслив він.

Глава держави також повідомив, що подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонується вирішити питання щодо проведення місцевих виборів. «Це ще одна позиція щодо не обмеження прав і свобод громадян», - зауважив Президент.