Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькому Funke Media Group зазначив, що припинення чи продовження військових дій в Україні залежить від країни-агресора, яка розпочала війну проти нашої держави. Україна захищає свій суверенітет, територіальну цілісність та незалежність у боротьбі з окупантом.

«Все залежить від Росії - країни, яка веде гібридну війну проти України. Наша країна ніколи не провокувала жодної військової ескалації. Це не ми прийшли без запрошення з танками та кулеметами, а росіяни. Це не Україна вкрала частину суверенної території іншої держави, а Росія. Ніколи не слід забувати, що російські регулярні війська вже знаходяться на українській землі. Вони порушили нашу територіальну цілісність, окупувавши Крим і Донбас. Вони продовжують вбивати українців», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що останній інцидент у Керченській протоці доводить, що Росія не відмовляється від свого плану розширити свою окупацію України.

«Москва намагається отримати наземний коридор з окупованого Донбасу на окупований Крим, захопивши Маріуполь та Бердянськ. Якщо деякі політики не перестануть фліртувати та танцювати з Путіним, то ніхто не повинен виключати загрозу, що масштаби російської агресії зростатимуть», - додав він. 

«По суті, саме в Україні зараз вирішується майбутнє вільного світу. На відміну від російської провокаційної поведінки та підбурювання до ще більш драматичних подій, Україна завжди виступала за політико-дипломатичні засоби врегулювання конфлікту», - особливо наголосив Петро Порошенко.

Президент нагадав,  що вимоги України обговорюються вже тривалий час, і всі вони добре відомі. «Ось уже декілька років ми разом з Німеччиною та Францією у Нормандському форматі наполягаємо на тому, щоб Росія забезпечила безпеку. Вона повинна виконати Мінські угоди. Вона повинна забезпечити стабільний режим припинення вогню. Вона повинна вивести свої війська та військові засоби з території України. Вона повинна дозволити миротворцям ООН увійти на окуповану територію, включаючи контроль за кордоном. Вона також повинна забезпечити прогрес у звільненні українських затриманих, незаконно утримуваних на окупованих територіях, та українських політичних в'язнів у Росії», - наголосив Петро Порошенко.

Однак, Президент підкреслив, що замість того, щоб задовольнити законні вимоги, Росія вирішила посилити напругу. «Напад російських військ на кораблі українського флоту в Керченській протоці та їх захоплення були провокаційними та цинічними», - підкреслив він.

За його словами, нинішня атака була агресією проти України і статус наших моряків підпадає під закон війни. «Фактично, вони є військовополоненими і Російська Федерація повинна виконувати всі зобов'язання, що випливають з положень про міжнародну війну, а саме Женевських конвенцій 1949 року. Росія повинна їх усіх звільнити і негайно повернути українські судна, або зіткнутися з новою хвилею міжнародного засудження та санкцій», - сказав Президент.