23 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів, який щороку традиційно відзначають у четверту суботу листопада, у конференц-залі обласної державної адміністрації відбулося вручення Почесних грамот облдержадміністрації, міської та обласної рад визначним науковцям, історикам, краєзнавцям, які займаються дослідженням тематики голодоморів в Україні, представникам обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей та обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів.

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, голова обласної Ради Анатолій Олійник, заступник міського голови Галина Якубович, нагороджені, представники організацій громадянського суспільства та засобів масової інформації регіону.

«Голодомор 1932-1933 років в Україні забрав життя кожного 5-го українця. Це була страшна трагедія для українського народу, трагедія «штучно» влаштована з метою знищення будь-яких проявів державності. Голодомор став тією ціною, яку український народ заплатив за прагнення до свободи. Україна і світ вшановують пам'ять про Голодомор та інші великі трагедії народів як данину непростому минулому та запоруку недопущення подібних явищ у майбутньому. Наш святий обов’язок – об’єднати зусилля і зробити все можливе, щоб ці трагічні сторінки історії ніколи не повторились або були забутими», – зазначив Олександр Крученюк.

«Багато світових жахіть пов’язано з тоталітаризмом. Сталінський тоталітарний режим намагався знищити українську державу та нашу націю. Але ми вистояли, бо сильні духом. Ми ніколи не повинні забувати про ті страшні події, які, без сумніву, є найбільшою трагедією в українській історії», – відзначив Анатолій Олійник.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 26 листопада 2016 року № 523/2016 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу» прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 12 листопада 2018 року № 865 «Про відзначення на Вінниччині Дня пам’яті жертв голодоморів та 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні», яким затверджено відповідний обласний план тематичних меморіальних заходів.

Окрім того, хвилиною мовчання та покладанням квітів сьогодні вшанували пам'ять видатного вченого-історика, професора Іллі Гавриловича Шульги (1921-1993), який був першим дослідником тематики Голодомору 1932-1933 років на Поділлі та одним з перших істориків, які почали займатися даною темою в Україні.