Дорогі українці!

Рівно п’ять років тому розпочалася Революція Гідності. Це була відповідь українського народу на спробу тодішнього проросійського режиму Януковича повернути Україну в колоніальну залежність від Росії.

Тоді Янукович оголосив про згортання євроінтеграційного курсу і скасування підписання Договору про асоціацію між Україною та ЄС.

Ми, українці, не дали цього зробити. Ми вийшли на Майдан і відстояли свободу і гідність України. Найвищою ціною – життям найкращих синів і доньок українського народу. І всі ці роки у війні із російським загарбником ми виборюємо наш вибір.

Верховна Рада цього скликання закріпила на законодавчому рівні рішення про те, що членство України у НАТО і ЄС є зовнішньополітичним пріоритетом держави. Я переконаний, що наступним віховим рішенням Парламенту буде закріплення членства України у ЄС та НАТО на конституційному рівні. І я впевнений – ми це зробимо. Щоби зміна влади більше ніколи не могла змінити зовнішньополітичний курс держави, щоби здобутки Революції Гідності мали найвищий захист.

На барикадах Майдану поруч майоріли прапори України і Європейського Союзу. Наш народ назавжди обрав напрям свого розвитку – бути у родині вільних народів світу.

У холодні листопадові дні 2013-го почалася незворотна ментальна деокупація України – наше остаточне звільнення і розрив із підневільним минулим. Відтоді українці більше ніколи і нікому не дозволили себе принижувати. І це – вже назавжди!

Під час Революції Гідності ми стали свідками народження нових українських громадян. Вільні, свідомі і відважні патріоти, люди різних професій і занять, різного походження та віку, українці, які спілкувалися між собою різними мовами, вийшли на вулиці і, об’єднавшись, створили на Майдані простір волі, гідності та справедливості. Майдан став символом нової європейської країни.

Ми побачили творення нового всеукраїнського феномену – волонтерства, яке стало основою організації Майдану. Жертовність і взаємопідтримка – це головні ознаки новітнього українського волонтерства, з якого народилася Самооборона Майдану, а згодом і перші добровольчі батальйони, які врятували нашу країну навесні та влітку 2014 року і зламали плани Путіна окупувати всю Україну.

Низький уклін і вічна слава полеглим Героям Небесної Сотні та українським воїнам, які поклали життя за незалежність України у війні з російським агресором! Нехай їхня жертовність і безмежна любов до свого народу і Батьківщини буде для нас головною життєвою заповіддю.

Слава Україні!

Героям слава!