Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на спільній прес-конференції зі спікерами Литви і Польщі, подякував усім учасникам Асамблеї за професійну і якісну роботу, яка дала можливість на завершення засідання підписати кінцевий документ, який фактично є дорожньою картою про взаємодію трьох держав на найближчі роки. «Не випадково 80% цього документу – це питання безпеки, безпеки і мілітарної, і енергетичної, в якій ми знайшли дуже глибоке порозуміння», - зазначив А.Парубій і висловив упевненість в імплементації документу в конкретні дії. За його словами, це стосується і енергетичного хабу, і об’єднання електромереж, що зробить країни сильнішими.

А.Парубій наголосив також, що «інформаційна агресія Росії сьогодні поширюється по усіх трьох країнах, які відчувають усі загрози, які вона несе».

Голова Верховної Ради назвав дуже важливим ухвалене сьогодні рішення про створення Комітету з питань безпеки, який би акумулював всі ті актуальні сьогодні загрози безпеці. «Наші країни дуже добре знають, яка ціна поразки, коли не вдається захистити свою свободу. І тому не потрібно вірити в те, що завтра Росія стане демократичною, хоча ми дуже би цього хотіли, - сказав він. - Потрібно вірити в те, що ми зробимо нашу безпеку і оборону наскільки сильною, що не буде шансів - ні в Путіна, ні в будь-кого іншого посягати і мати шанс на нашу незалежність».

На переконання Голови Українського парламенту, «ставати сильними – це і є наше завдання». «І ми: Польща, Україна, Литва - ми і творимо собою той пояс свободи, той щит Європи, який захищає не тільки наші країни, а й увесь європейський простір», - підкреслив А.Парубій.

Серед важливих рішень, ухвалених під час проведення ІХ сесії Асамблеї, Голова Верховної Ради назвав намір організувати візит до Вашингтону, для зустрічі із керівником новообраного Конгресу. «Рішення про підготовку спільної резолюції до річниці початку Другої Світової війни. І прийняти її синхронно усіма парламентами – Грузії, України, Литви, Польщі, Фінляндії, Естонії і Латвії. І це був би дуже великий крок в знак солідарності і однакової оцінки тих подій, які відбулися», - сказав він і уточнив, зокрема, щодо необхідності визначення термінів «фашистів» й «нацистів». «Ми маємо нагадати, як спільно нацисти й комуністи робили в наших містах військові паради, роздирали наші держави і знищували наших батьків. І я вважаю, що підготовка з приводу цієї резолюції та переговори по ній мають достатньо часу, але це буде важливе рішення», - додав він.

А.Парубій також висловив сподівання, що резолюція може бути ухвалена 8-9 країнами, що «матиме дуже символічний і знак, і крок, і правильний погляд на тодішні події, про які Путінська Росія не дуже хоче згадувати, як починалася ця війна».

Голова Парламенту вважає важливим також рішенням стосовно наступного десятого засідання, яке відбуватиметься у Києві на початку червня. Він запросив на це засідання, крім учасників Асамблеї Литва-Польща-Україна, також і представників МПА Україна-Молдова-Грузія, а також представників Балтійського Міжпарламентської Асамблеї Естонію і Латвію. «Такий крок дуже посилить наш дискурс і зробить більш цілісним ці прагнення, про які ми говоримо тут, на Міжпарламентській Асамблеї, і в тих стратегічних планах, які ми будуємо. І ми сподіваємося на їхню участь та підтримку у наступному нашому засіданні», - наголосив А.Парубій.

Голова Верховної Ради спрогнозував створення на наступному засіданні Асамблеї Комітету з безпеки. «Цей Комітет має звести всі небезпеки, які ми сьогодні маємо: економічні, енергетичні, мілітарні в один центр для того, щоб виробляти спільні рішення, спільний план дій для наших країн», - зазначив він.