На початку своєї промови під час відкриття 9-ї сесії Міжпарламентської асамблеї Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради УкраїниАндрій Парубій приєднався до привітань з нагоди  сторіччя Незалежності Польщі та нагадав, що нині «всі наші три країни відзначають 100-річчя проголошення Незалежності».

Голова Українського Парламенту підтримав позицію свого польського колеги пана Станіслава Карчевського про те, що «якщо ми будемо дивитися через призму наших великих попередників, багато сьогоденних проблем легше і простіше буде вирішувати і давати оцінку тим явищам».

Згадуючи 100-ліття проголошення української державності, Андрій Парубій зазначив, що «ворог не змінюється, тільки назви його змінюються: царська Росія, Московське князівство, Радянський Союз, Російська імперія». «Той самий ворог протягом сотень років намагається, інколи успішно, знищувати нашу державність», - наголосив він.

На думку Голови Парламенту, сьогодні ми відповідальні не тільки перед сучасниками, але й перед попередниками - тими, хто боролись за нашу державність, «бо ми маємо той самий виклик, що і тоді». «І для України це не просто теоретичний виклик - кожного дня на передовій наші воїни протистояють тій самій Російській імперії», - сказав А.Парубій.

Голова Верховної Ради поінформував присутніх, що у п’ятницю, 9 листопада, відбувся його візит до Донецької області разом з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічєнє. «Для мене було великою честю перебувати на передовій, на самій лінії розмежування, в Широкіно, з Президентом ПА НАТО пані Расою, великою донькою литовського народу, яка на цій посаді продемонструвала величезну солідарність з Україною, - сказав він і додав: - Це був великий знак і символ того, що ми солідарні в цій боротьбі».

Голова Верховної Ради висловив переконання, що співпраця між нашими державами і народами - Польщі, Литви і України - має набагато більше значення, аніж співпраця «трьох країн і трьох народів». «Наші ініціативи Парламентської Асамблеї мають набагато більший масштаб, аніж співпраця між трьома країнами», - зазначив А.Парубій.

Він нагадав про результати попередніх засідань Асамблеї, зокрема щодо виділення економічної допомоги Україні – «план Маршала», як тепер ми називаємо Європейський план та спільний лист семи голів парламентів щодо небезпеки будівництва Північного потоку-2. «Сім країн, які межують з Росією, – від Естонії до Молдови – висловили спільну позицію по недопущенню будівництва Північного потоку-2», - зазначив він і нагадав про спільну поїздку голів парламентів до  спікера Конгресу США, де було проговорено і питання Північного потоку-2, і питання створення спільного стратегічного центру протидії гібридній агресії.

А.Парубій також висловив упевненість у необхідності знаходити спільні точки дотику, формувати спільну позицію по тих викликах, які стоять перед нашими країнами. Серед важливих питань, за словами А.Парубія, - енергетична безпека: «І скраплений газ, і використання української ГТС, і протидія Північному потоку-2 - це наша спільна стратегія, яку ми маємо формувати». Також Голова Парламенту наголосив на важливості формування спільної стратегії у сфері інформаційного захисту, гуманітарній сфері, у питаннях кібербезпеки.

«Я переконаний, що наш майданчик між трьома країнами повинен мати набагато ширший резонанс і вплив на події і в світі, і в нашому регіоні», - наголосив А.Парубій та висловив упевненість, що «цей етап спільної діяльності буде мати важливі та успішні наслідки в майбутньому».

Торкаючись подальшого розвитку співпраці у рамках Міжпарламентської асамблеї Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України, Андрій Парубій порекомендував, аби наступне засідання Асамблеї, яке буде проходити в Україні, відбулося не тільки в рамках цих трьох країн, - доцільно запросити гостей – «членів Балтійської Парламентської Асамблеї, Естонії і Латвії, а також членів Міжпарламентської Асамблеї Україна-Молдова-Грузія, Балто-Чорноморського регіону – всіх країн від Балтійського до Чорного моря, які межують з Росією і які як ніхто знають і розуміють загрозу, яку несе Росія».